<p>Wethouder Klaasse van Onderwijs.</p>

Wethouder Klaasse van Onderwijs.

(

Foto: Patrick Hesse

)

Amsterdam: geen voorrang voor leerlingen Amsterdam bij plaatsing op middelbare school

DIEMEN - De gemeenteraad van Amsterdam en de wethouder van Onderwijs van Amsterdam, Marjolein Moorman, willen niet dat Amsterdamse leerlingen voorrang krijgen op kinderen uit de regio bij de plaatsing op de middelbare school. Dit meldt Het Parool.

De Amsterdamse gemeenteraad is niet te spreken over het scenario dat de schoolbesturen hebben opgesteld, waarin Amsterdamse leerlingen voorrang krijgen bij de plaatsing op een middelbare school. Pas als die allemaal een plek hebben, komen kinderen uit de omliggende gemeenten, zoals Diemen, aan bod.

Er is harde kritiek op de Osvo, de koepel van Amsterdamse schoolbesturen die twee scenario’s heeft opgesteld om achtstegroepers meer kans te geven op een plekje op hun middelbare school van voorkeur. Want de resultaten van de vorige matching vallen tegen. In 2020 kwam ruim 80 procent van de Amsterdamse achtstegroepers terecht op de middelbare school van eerste voorkeur. 277 van de 7672 scholieren (3,6 procent) werden echter ingeloot op een school buiten hun top 5, aldus Het Parool. 

Om de kansen te vergroten ontwikkelde Osvo een scenario waarbij Amsterdamse leerlingen voorrang krijgen. Veel omliggende gemeenten, zoals Diemen, Oostzaan en Landsmeer hebben geen middelbare school, waardoor kinderen zich inschrijven in Amsterdam, Zaanstad of Purmerend. Veel ouders uit deze gemeenten vrezen nu dat Amsterdam de grenzen sluit. Bijna 3500 ouders uit de regio hebben een onlinepetitie ondertekend tegen dit scenario, meldt Het Parool.

Een meerderheid van de gemeenteraad diende donderdag een motie in waarin deze voorrang wordt afgewezen. Moorman zal de wens van de gemeenteraad overbrengen bij de Osvo, die uiteindelijk over het matchingsysteem gaat. De gemeente Amsterdam heeft een belangrijke stem, maar Osvo kan die negeren.

De Diemense wethouder Jeroen Klaasse van Onderwijs heeft deze week samen met zijn collega’s van Ouder-Amstel en De Ronde Venen, een brief geschreven aan zijn collega van Amsterdam en aan de OSVO. Zij willen dat het scenario van tafel gaat.

De fractie van D66 in Diemen heeft aan het college van B en W van Diemen vragen gesteld over deze kwestie.

Meer berichten