Afbeelding
Partnerbijdrage

Houd rekening met welke ziekenhuizen zijn gecontracteerd in Noord-Holland als je je zorgverzekering vergelijkt

Advertorial

Zorgverzekeraars maken ieder jaar afspraken met ziekenhuizen. Hierbij staat vooral de vraag centraal welke zorg en in welke mate zij deze zorg volgend jaar gaan afnemen. Naast de totaal budgetten gaat het bij de inkoop van zorg ook over de kwaliteit van zorg, het aantal behandelingen en over de tarieven. Deze afspraken kunnen invloed hebben op jouw zorgaanbod, want heeft jouw verzekeraar wel afspraken met ziekenhuizen bij jou in de buurt? Zijn er, door de gemaakte afspraken, wachttijden waar jij als patiënt rekening mee moet houden en wat wordt er rechtstreeks vergoed vanuit jouw pakket? 

Ziekenhuiszorg en de zorgverzekering
Zorg in het ziekenhuis is opgenomen in iedere zorgverzekering. Zoals bijvoorbeeld het verblijf in het ziekenhuis, een eventuele operatie en spoedeisende hulp. Wel geldt hierbij een eigen risico. Dit jaar is het zo dat de eerste 385 euro (of een eigen risico dat vrijwillig hoger is bijgesteld) aan zorgkosten zelf betaald dienen te worden. Dus moet je een keer röntgenfoto laten maken, een medisch specialist inschakelen of bloedonderzoek laten uitvoeren, dan ben je vanuit je zorgverzekering verzekerd.

Vergoeding bepaald door pakket
Zorgverzekeraars maken afspraken met ziekenhuizen vooral om zorg betaalbaar te maken en te houden voor de patiënt. Daarnaast vormt ook de kwaliteit van zorg een belangrijke factor bij deze afspraken. Hoe beter de afspraken, hoe beter jouw uiteindelijke ziekenhuiszorg. Als klant/patiënt heb je uiteraard ook een keuze. Verzekeraars bieden verschillende zorgpakketten aan. Hierdoor kan het zijn dat je, bij een uitgebreider pakket, ook geen kosten hoeft te betalen bij niet-gecontracteerde ziekenhuizen. Daarom is verstandig om je zorgverzekering te vergelijken op basis van aangeboden pakketten.

Aanbod zorg in Amsterdam-Amstelland
De regio Amsterdam-Amstelland telt 141 ziekenhuizen en klinieken, maar ook nabij zijn er zorginstellingen die uiteraard overwogen kunnen worden, zoals in de regio Zaanstreek-Waterland en in Kennemerland. Wil je een zorgverzekering afsluiten? Let er dan altijd op welke ziekenhuizen waar gevestigd zijn en of de betreffende verzekeraar(s) contracten hebben afgesloten voor de zorg die jij denkt nodig te (gaan) hebben. Let hierbij goed op: niet voor alle soorten behandelingen en/of aandoeningen zijn er contracten afgesloten. Bij gecontracteerde ziekenhuizen krijg je alles vergoed. Bij niet gecontracteerde ziekenhuizen moet je een deel van de kosten meestal echter zelf betalen. 

Uit de krant