Wethouder Sikkes-van den Berg.
Wethouder Sikkes-van den Berg. Tanja Holzhaus

College van B en W stelt verbod voor op oplaten ballonnen

Algemeen

DIEMEN - Het college van B&W van Diemen stelt de gemeenteraad voor om het oplaten van ballonnen in Diemen te verbieden. Ballonen van rubber of kunststof kunnen schade toebrengen aan het milieu. Er kunnen resten van die ballonnen achterblijven in de natuur. Dieren kunnen dat aanzien voor voedsel en daar ziek van worden of doodgaan. Om die reden wil het college nu een verbod op het oplaten van ballonnen.

 Het oplaten van wens- of herdenkingsballonen met vuur is in Diemen om veiligheidsredenen al eerder verboden. De nu voorgestelde uitbreiding betreft gewone rubberen of kunststofballonnen. Weerballonen en bemande ballonnen vallen niet onder het verbod. 

Wethouder Sikkes-Van den Berg: “We begrijpen best dat het feestelijk kan zijn om ballonnen op te laten. Maar tegelijkertijd veroorzaken de resten van ballonnen veel dierenleed en natuurschade. Enkele jaren terug heeft het college al een oproep gedaan op scholen, festivalorganisatoren en andere organisaties om geen ballonnen in Diemen meer op te laten. Daar wordt al goed gehoor aan gegeven, maar dit verbod is een stok achter de deur en geldt voor iedereen in Diemen.”

De gemeente zal de komende tijd weer extra aandacht geven aan de negatieve effecten van ballonnen, zodat de Diemenaren zich daarvan bewust zijn en zich aan het verbod houden. Ook zal er gewezen worden op alternatieven als het oplaten van vliegers of het houden van een lampionnenoptocht. Het voorgestelde verbod is opgenomen in de herziening van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), waarover de gemeenteraad zich in september zal buigen.

Uit de krant