Foto: Holzhaus Fotografie

Burgemeester legt tijdens herdenking krans bij Indië-monument

DIEMEN - Op 15 augustus is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden ten einde kwam. Op die dag herdenken we álle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. 

Burgemeester Boog zal een dag ervoor, tijdens de regionale herdenking, namens de gemeente en inwoners van Diemen een krans leggen bij het Indië-monument in het Broersepark in Amstelveen. 

De capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 betekende het einde van de Tweede Wereldoorlog voor Nederlands-Indië. De Nederlandse kolonie had jarenlang te maken met Japanse bezetting en de oorlog zorgde er voor vele slachtoffers. De oorspronkelijke bevolking van het huidige Indonesië was slachtoffer van dwangarbeid, mishandeling en executies.  De ruim 100.000 Nederlanders die zich er bevonden, werden in kampen gezet. De kampen waren overvol, er heersten ziektes en er was grote hongersnood.

Burgemeester Boog: “De oorlogservaringen van de Indonesische bevolking en van de Nederlanders in Nederlands-Indië werken door tot op de dag van vandaag. Inmiddels zijn er zo’n 2 miljoen Nederlanders met een Indisch oorlogsverhaal in de familie. Ook in Diemen zijn er veel mensen die door de ellende uit die tijd geraakt zijn. Het is belangrijk dat we daar bij blijven stilstaan en dat we die periode samen herdenken.”

De Stichting Herdenking Gevallenen en Slachtoffers in Nederlands-Indië organiseert elk jaar inAmstelveen een regionale herdenking van het einde van de Japanse bezetting van Nederlands-Indië.

Meer berichten