De overvallen kassier geeft uitleg tijdens de reconstructie van de brutale roofoverval op 25 november 1966.
De overvallen kassier geeft uitleg tijdens de reconstructie van de brutale roofoverval op 25 november 1966. (Foto: collectie Historische Kring Diemen.)

Nieuw tijdschrift Historische Kring Diemen is verschenen

DIEMEN - Het nieuwe tijdschrift van de Historische Kring Diemen is verschenen. Het is te koop bij boekhandel Bruna.

Het leek een onmogelijke opgave: een nieuw tijdschrift in tijden van corona. Maar de redactie van de Historische Kring Diemen en medewerkers gaven zich niet gewonnen. En zie: 48 pagina’s vol Diemense historie en tientallen ‘nieuwe’ oude foto’s en illustraties. Wat was Modderdorp? En kocht koningin Wilhelmina wel of niet een toegangskaartje voor de ijsbaan? Welke Diemenaren gingen in 1494 naar Edam om voor lage belastingen te pleiten? En in het belangrijke herdenkingsjaar van de Tweede Wereldoorlog zijn er weer nieuwe verhalen uit de zwartste periode in de Nederlandse geschiedenis.

Ronald van Gelder onderzocht met Laura Israëls hoe het kwam dat in de Schoolstraat acht Joodse mensen konden onderduiken op drie verschillende adressen. Een boeiende geschiedenis die laat zien hoe de bewoners van de Schoolstraat in een netwerkachtige constructie samenleefden. Zonder gevaar was het niet voor de vaak uit de SDAP-kringen voortkomende vrienden en kennissen, want er woonden ook NSB’ers en sympathisanten in de omringende straten.

Verraad

Zij traden zo luidruchtig in Diemen op de voorgrond dat aangenomen kan worden dat zij het verraad van dorpsgenoten niet schuwden. Bijzonder is ook het interview van Ronald van Gelder met Katie Schroor en Tineke Jimmink. De inmiddels dames-op-leeftijd, die in 1945 met hun broertje in Nederlands-Indië wees waren geworden, werden na terugkeer in Nederland liefdevol opgevangen door Peter en Ees Roelofs.

Roofoverval

Voor mensen met het vooroordeel dat er in Diemen vroeger nooit wat gebeurde, wederom een forse wake-upcall. Zo vestigde zich het allereerste cash-and-carrybedrijf, een noviteit in de waaier van het winkelaanbod, zich in 1961 op De Sniep. Een winkel voor winkeliers met een eenvoudig concept: aankopen contant afrekenen en meteen meenemen. De dagelijkse omloop van veel contant geld viel uiteraard op. Alfred Bakker reconstrueert het verhaal van een van de spectaculairste en brutaalste roofovervallen in Diemen.

Lees verder in de digitale editie

Meer berichten