Afbeelding

Vier jaar celstraf geëist tegen Diemenaar voor betrokkenheid bij witwassen, diefstal, oplichting en phishing

Algemeen

Diemen - Tegen een 25-jarige inwoner van Diemen is 4 jaar celstraf, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, geëist voor betrokkenheid bij witwassen, diefstal, oplichting en phishing-activiteiten. De man zou van november 2018 tot maart 2019 samen met anderen voor twee ton schade hebben aangericht aan particulieren en banken door via nep-emails en sms'jes toegang tot bankrekeningen te krijgen. In totaal zou de Diemenaar volgens het Openbaar Ministerie € 66.000,-- contant voor zijn diensten hebben ontvangen en hebben witgewassen.

Aan slachtoffers werden e-mails verzonden die afkomstig leken te zijn van de banken. Vervolgens werden de slachtoffers via een link in de e-mail naar een phishing-website geleid die sterke gelijkenissen vertoonde met de authentieke webpagina van de echte bank. De slachtoffers werden gevraagd bank-, adres- en persoonsgegevens in te vullen waarna er geld van hun rekeningen werden afgeschreven. Naast de misleiding en diefstal via email werden slachtoffers ook benaderd via sms'jes.

De Diemenaar ontkent de beschuldigingen. Hij omschrijft zichzelf als een ambitieuze jongeman die doorgeslagen is in het verlenen van zijn it-diensten aan anderen. Hij was via social media benaderd om voor derden websites te beheren en te onderhouden. "Dat heb ik gedaan. Op een gegeven moment had ik wel door dat er iets niet klopte, maar toen kon ik niet meer terug. Ik werd bedreigd”, aldus de Diemenaar die daar verder niet over wil uitweiden, bang voor represailles.

De officier van justitie noemt de Diemenaar een opportunist die pas vandaag, woensdag, op zitting is gaan verklaren over zijn eigen rol. "U heeft het hele dossier rustig kunnen lezen en uw eigen verklaring kunnen aanpassen”, aldus de openbaar aanklager die de hoop uitsprak dat de rechtbank niet mee zou gaan in het onschuld-verhaal van de verdachte. Naast de celstraf wil de officier van justitie dat de Diemenaar zijn slachtoffers de geleden schade van in totaal twee ton terugbetaald.

De Diemenaar kon op 5 maart 2019 worden aangehouden nadat het cyberteam van de politie Midden-Nederland in juni 2018 een aangifte binnen kreeg van phishing. Op in beslag genomen laptop en telefoons stonden onder meer software voor het verzenden van sms-berichten, kopieën van bankwebsites, nepsites en lijsten met namen en email-adressen van slachtoffers.

De verdachte is in september vorig jaar geschorst uit zijn voorlopige hechtenis. Hij heeft in totaal 185 dagen vastgezeten. Als het aan de officier van justitie ligt, gaat de Diemenaar voor langere tijd opnieuw de cel in. Over mededaders is niets bekend.

De rechtbank doet op 12 augustus uitspraak.

!
Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief