Afbeelding
Foto: Trudy Kroese

Tram van GVB rijdt al dertig jaar in Diemen

Algemeen

DIEMEN - Het is op 6 juli 30 jaar geleden dat een tram van het GVB voor het eerst in Diemen reed. Het ging toen nog om lijn 9. Sinds 22 juli 2018 is lijn 9 vervangen door lijn 19. Die tram rijdt een andere route door Amsterdam dan lijn 9. Er is niet langer een directe tramverbinding tussen Diemen en het Centraal Station.

Lijn 9 was op 6 juli 1990 de eerste tram van het GVB die de stadsgrens van Amsterdam passeerde. De eerste tram van lijn 9 die over de gemeentegrens van Amsterdam en Diemen reed werd bestuurd door de Diemense wethouder van Verkeer Hanneke van Wel-Karbet (CDA).

Lijn 9 was overigens niet de eerste tram die in Diemen reed. In een ver verleden reed de Gooische Stoomtram door het centrum van de gemeente. Die tram had de bijnaam Gooische Moordenaar.

Met het doortrekken van lijn 9 ging een wens van het gemeentebestuur en veel inwoners van Diemen in vervulling. Reizigers hoefden niet langer vanaf het eindpunt van lijn 9 bij het Ajax Stadion een flink eind te lopen naar hun woning of vice versa. Lijn 9 was meteen al populair bij reizigers. Ook het personeel van het GVB werkte graag op de lijn. De tram vervoerde bijvoorbeeld veel toeristen en dagjesmensen die naar bestemmingen als Artis en het Tropenmuseum gingen.

Lees verder in de digitale editie

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief