Afbeelding
Foto: Trudy Kroese

College vraagt krediet aan voor aanleg sportvelden, TIW-Survivors moet uit Diemen vertrekken

Algemeen

DIEMEN - Het college van Burgemeester en Wethouders wil op sportpark De Diemen twee nieuwe hockeyvelden, een extra voetbalveld, een handbalveld en een beachveld aanleggen. Daartoe doet het college nu een kredietaanvraag van 2,5 miloen euro bij de gemeenteraad.

Het is de bedoeling dat de gemeenteraad de kredietaanvraag en de herinrichting nog voor de zomer bespreekt. De herinrichting van het sportpark betekent helaas ook dat honkbalclub TIW/Survivors zal moeten verhuizen naar sportpark Middenmeer in Amsterdam.

De herinrichting was een ingewikkelde ruimtelijke puzzel. De behoefte aan sportvelden moet worden ingepast in een omgeving met een woonwijk, spoorwegen, hoogspannings- en andere masten, leefgebieden van beschermde flora en fauna en wandelpaden. In die omstandigheden stelt het college nu voor twee volwaardige kunstgrasvelden voor Hockey Club Diemen aan te leggen en een extra voetbalveld voor SV Diemen. Daarnaast is er een handbalveld voor SV Zeeburg voorzien en een veld voor beachsporten, zoals beachvolleybal en beachhandbal. Ook zijn er extra parkeerplaatsen nodig. Het is de bedoeling dat de nieuwe velden zoals gebruikelijk eigendom blijven van de gemeente Diemen en worden verhuurd aan de verenigingen. Vanwege een aantal kostenverhogende maatregelen, zoals en het dempen van een sloot, en een aantal aanvullende wensen, zoals het inpassen van een handbal- en beachveld, is er meer geld nodig voor de herinrichting van het sportpark dan aanvankelijk gedacht. De totale kredietaanvraag die het college nu aan de raad voorlegt, bedraagt € 2,5 miljoen.

Wethouder Jeroen Klaasse van Sport: "Met het voorstel zoals het er nu ligt, kunnen we op termijn zo’n 800 extra sporters de ruimte bieden. Dat is natuurlijk goed nieuws voor de Diemense sportontwikkeling. Bovendien is het mooi dat we het burgerinitiatief om een hockeyclub in Diemen te vestigen ook echt kunnen honoreren."

Tegelijkertijd vindt de wethouder het jammer dat honkbalclub TIW-Survivors plaats moet maken. "De ruimte is beperkt in Diemen en we moeten daar dus keuzes in maken, ook als het gaat om sportvoorzieningen. In dit geval hebben we de prioriteit gegeven aan een aantal veelbeoefende sporten. Dat raakt TIW-Survivors hard en ik heb ook alle begrip voor die emoties, want de vereniging is in de loop der jaren goed geworteld in de Diemense samenleving. Daarom hebben we ook toegezegd dat de club verbonden blijft met Diemen, lid kan blijven van de Diemense sportraad en voor Diemense tarieven terecht kan in onze sporthallen. Bovendien hebben we met de gemeente Amsterdam goede afspraken gemaakt die zorgen dat de Diemense honk- en softballers hun sport toch op een goede manier kunnen blijven beoefenen, op een steenworp afstand van Diemen."

Het is de bedoeling dat TIW-Survivors naar de accommodatie van honk- en softbalvereniging OVVO op Sportpark Middenmeer verhuist.

Uit de krant