De eerste twee tunnelbuizen richting knooppunt Holendrecht gaan nu in juli open.
De eerste twee tunnelbuizen richting knooppunt Holendrecht gaan nu in juli open. (Foto: Irvin van Hemert / Rijkswaterstaat)

Opening Gaasperdammertunnel uitgesteld

DIEMEN - De eerste tunnelbuizen van de Gaasperdammertunnel gaan pas begin juli open en niet al eind mei, zoals de bedoeling was.

De voorbereidingen die noodzakelijk zijn voor de gefaseerde openstelling van de tunnel in de A9 zijn niet op tijd afgerond. Door de beperkende maatregelen rond het coronavirus kost onder andere de opleiding van wegverkeersleiders meer tijd dan gepland. 

Rijkswaterstaat heeft daarom besloten om de eerste fase van de openstelling van de Gaasperdammertunnel uit te stellen naar begin juli. Dan worden de twee tunnelbuizen geopend voor verkeer richting knooppunt Holendrecht. Ook de geplande wegwerkzaamheden voor het weekend van 20 tot 24 mei schuiven door.

Werk aan de weg
Wel wordt gewerkt op afrit 1 S113 Kromwijkdreef uit de richting Diemen. Het asfalt en onderlagen zijn beschadigd en worden hersteld. De afrit is daarom al afgesloten voor verkeer vanaf woensdagavond 13 mei tot en met uiterlijk maandagochtend 25 mei 05.00 uur. Verkeer kan gebruik maken van afrit 2 S112 Gooiseweg.

Nazomerscenario
Ter voorbereiding op de gefaseerde openstelling waren door Rijkswaterstaat meerdere scenario’s voorbereid. In dit nazomerscenario staat de opening van de laatste tunnelbuis, de buis voor lokaal verkeer richting knooppunt Diemen, gepland in het laatste kwartaal van dit jaar. Eind 2020 rijdt al het verkeer door de A9 Gaasperdammertunnel. Alleen de wisselbaan is dan nog niet beschikbaar voor verkeer. Dat is in 2026.

Meer berichten