Jeugdgezondheidszorg in coronatijd

Algemeen

DIEMEN - De jeugdgezondheidszorg in Diemen wordt geleverd door de GGD vanuit De Brede HOED aan D.J. den Hartoglaan 8. Die zorg gaat ook in de coronatijd gewoon door, maar wel anders dan mensen gewend zijn. 

De regels van het RIVM gelden strikt: er mag slechts één begeleider mee en bij hoesten, niezen of koorts mag men niet komen en wordt het consult verplaatst naar een ander moment. Binnen deze richtlijnen is er overigens nog een heleboel werk dat wordt gedaan, met name gericht op zwangere vrouwen, jonge kinderen en kwetsbare kinderen en hun ouders. 

Alle zwangere kunnen zich vanaf de 22ste week in de zwangerschap gratis laten vaccineren tegen kinkhoest. Iedere week  op maandag van 15.30-16.30 uur op het Consultatie Bureau in de Brede Hoed. https://www.ggd.amsterdam.nl/vaccinaties/kinkhoestvaccinatie-zwangere-vrouwen/ 

Bij pasgeboren baby’s wordt tussen de 4e en 8e dag op huisbezoek de hielprik en gehoorscreening gedaan. Daarvoor bellen de zorgverleners van te voren op om te vragen of moeder en kind gezond zijn en of er geen coronabesmetting is in het huishouden. Voor wegen en meten, vragen over groei- en voeding, opvoedvragen kan men op maandag, dinsdag en donderdag tussen 11.00 en 12.00 uur bij het consultatiebureau terecht.  

Consulten met een vaccinatie gaan gewoon door. Dit geldt ook voor consulten waar een  oog- en gehoortest moet worden gedaan. Verder heeft de GGD de opdracht van het RIVM om alle 14-jarigen voor 1 juli aanstaande te vaccineren tegen de menigokokkenziekte. Het vaccineren tegen meningokokkenziekte valt onder noodzakelijke zorg. De vaccinatie voorkomt dat jongeren ernstig ziek kunnen worden van meningokokkenziekte die veroorzaakt wordt door type A, C, W of Y.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief