Afbeelding
Foto: Ingrid Voet

Gemeenten in regio Amsterdam werken samen tegen werkloosheid door coronamaatregelen

Algemeen

DIEMEN - Gemeenten in de arbeidsmarktregio Amsterdam, waaronder Diemen, slaan de handen ineen met sociale partners, UWV en private partijen om mensen en werk te matchen. 

Binnen een paar weken moet zo een regionaal Werkcentrum openen dat werkgevers die geen werk meer voor hun medewerkers hebben verbindt met werkgevers die juist hard op zoek zijn. Het doel is de oplopende werkloosheid door de coronamaatregelen het hoofd bieden.

De regio Amsterdam wordt economisch hard geraakt door de coronacrisis. Veel mensen zijn zonder werk komen te zitten, sectoren als de horeca en het toerisme liggen nagenoeg stil. Maar er zijn ook sectoren zoals de zorg, logistiek, distributie en supermarkten die juist staan te springen om mensen. Door de brede samenwerking in de regio kan vraag en aanbod op de arbeidsmarkt snel bij elkaar gebracht worden. Zodat mensen aan het werk blijven en het vitale werk door kan blijven gaan. Het Werkcentrum moet nog voor juni van start.

Rutger Groot Wassink, wethouder Amsterdam en voorzitter van de arbeidsmarktregio: "De arbeidsmarktproblemen zijn ongekend en dat vraagt om een ongekende samenwerking. Mensen zitten zonder inkomen. wWe zien een golf aan aanvragen voor de WW, bijstand en steunmaatregelen van de overheid. En er is een grote groep zoals flexwerkers die tussen wal en schip valt. De beste oplossing is om mensen waar mogelijk aan het werk te houden. Als het niet in hun huidige werk of sector kan, dan in een sector waar wel werk is."

Wethouder Matthijs Sikkes-Van den Berg van Diemen geeft aan: "De impact van de coronamaatregelen is groot, ook voor bedrijven en dus voor hun werknemers. Bovendien is de verwachting dat we nog wel een tijd met de economische effecten te maken zullen hebben. Daarom is het goed om samen met andere gemeenten te bekijken hoe we kunnen zorgen dat Diemenaren zoveel mogelijk aan het werk kunnen blijven en hoe we Diemense bedrijven, die juist mensen zoeken, goed kunnen helpen."

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief