Het monument bij het gemeentehuis.
Het monument bij het gemeentehuis.

Dodenherdenking 2020: bescheiden ceremonie

Algemeen

DIEMEN - De dodenherdenking op 4 mei wijkt dit jaar af van andere jaren. Er is een zeer bescheiden ceremonie waarbij bezoekers niet welkom zijn.

Het comité Diemen 1940-1945 organiseert elk jaar rond dodenherdenking diverse activiteiten. Dit is dit jaar helaas niet mogelijk in verband met de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In plaats daarvan is er een bescheiden ceremonie.

Dodenherdenking is voor veel mensen in Nederland een zeer belangrijk moment in het jaar. Zeker dit jaar, nu het 75 jaar geleden is dat ons land werd bevrijd. Dat maakt het extra pijnlijk dat de herdenking niet op de traditionele manier kan plaatsvinden. In plaats van samen de doden te herdenken, doen we dat nu dit jaar thuis.

Toch zal Diemen dodenherdenking niet ongemerkt laten passeren. Er zal dit jaar op 4 mei overdag een zeer bescheiden ceremonie zonder publiek plaatsvinden. Een kleine afvaardiging van het college van B en W en van het comité Diemen 1940-1945 zal bloemen leggen bij het monument bij het gemeentehuis. Daar kunnen helaas wegens de coronamaatregelen geen anderen bij aanwezig zijn. De overige kransen en bloemen die normaal gesproken gelegd worden, zullen door de gemeente neergelegd worden bij het monument. Van de korte plechtigheid en van de toespraken van burgemeester Boog en van de voorzitter van het comité Diemen 1940-1945, Josje Kronenberg, zal een videoregistratie worden gemaakt. Die zal op 4 mei vanaf 19.00 uur te zien zijn via de website van Studio DMN (www.studiodmn.nl) en via de communicatiekanalen van de gemeente. Het Nationaal Comité heeft alle blazers van Nederland opgeroepen om 19.58 uur het taptoesignaal mee te spelen vanuit huis. Verder is er de uitnodiging om na de twee minuten stilte het Wilhelmus thuis mee te zingen. De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam wordt zoals ieder jaar live uitgezonden door de NOS.

Lees verder in de digitale editie

!
Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief