In tegenstelling tot in voorgaande jaren is er op 4 mei een ceremonie zonder publiek.
In tegenstelling tot in voorgaande jaren is er op 4 mei een ceremonie zonder publiek.

Bescheiden ceremonie tijdens Dodenherdenking op 4 mei in Diemen

Algemeen

DIEMEN - De Dodenherdenking is voor veel mensen in Nederland een zeer belangrijk moment in het jaar. Zeker dit jaar, nu het 75 jaar geleden is dat ons land werd bevrijd. 

Dat maakt het extra pijnlijk dat de herdenking niet op de traditionele manier kan plaatsvinden. In plaats van samen de doden te herdenken, doen we dat nu dit jaar thuis.

Toch zal Diemen de Dodenherdenking niet ongemerkt laten passeren. Er zal dit jaar op 4 mei overdag een zeer bescheiden ceremonie zonder publiek plaatsvinden. Een kleine afvaardiging van het college van B&W en van het comité Diemen 1940-1945 zal bloemen leggen bij het monument bij het gemeentehuis. Daarbij kunnen helaas wegens de coronamaatregelen geen anderen aanwezig zijn. 

De overige kransen en bloemen die normaal gesproken gelegd worden, zullen door de gemeente neergelegd worden bij het monument.

Van de korte plechtigheid en van de toespraken van burgemeester Boog en van de voorzitter van het Comité Diemen 1940-1945, mevrouw Kronenberg, zal een videoregistratie worden gemaakt. Die zal op 4 mei vanaf 19.00 te zien zijn via de website van Studio DMN (www.studiodmn.nl) en via de communicatiekanalen van de gemeente.

Het Nationaal Comité heeft alle blazers van Nederland opgeroepen om om 19.58 uur het Taptoesignaal mee te spelen vanuit huis. Verder is de uitnodiging om na de twee minuten stilte het Wilhelmus thuis mee te zingen. De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam wordt zoals ieder jaar live uitgezonden door de NOS.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief