Afbeelding

Motie moet leiden tot planten van dikkere bomen

Algemeen

DIEMEN - De fracties van de Onafhankelijke Partij Diemen, de VVD, de Ouderenpartij Diemen, GroenLinks en Ons Diemen dienen tijdens de gemeenteraadsvergadering van donderdag 23 april een motie in die ertoe moet leiden dat de gemeente dikkere bomen plant dan de huidige spillen die worden geplant. De partijen verzoeken het college van B en W in de motie om inzicht te geven in de financiële en andere consequenties die samenhangen met het planten van bomen met een grotere doorsnee, waaronder die met een omtrek van 25 centimeter of meer.

Jan Sikking, fractievoorzitter van de Onafhankelijke Partij Diemen geeft aan dat er in Diemen veel bomen worden herplant ter vervanging van bomen die zijn gekapt. "Het verplaatsen van oude bomen is geen eenvoudige zaak. Pas na een aantal jaren kun je zien of de verplaatsing van een oude boom is gelukt. Een ander verhaal is nieuwe aanplant op plekken waar geen bomen hebben gestaan. In wijken zoals De Sniep zijn nieuwe bomen geplant. In park de Omloop staat al nieuwe aanplant. Daar kun je goed zien wat het groei-effect is van de nieuwe bomen. De nieuwe bomen die geplant worden door de gemeente zijn erg jong en hebben een diameter van minder dan 8 centimeter. Deze dunne bomen zijn zeer kwetsbaar. Deze jonge aanplant heeft nog amper ecologische-, economische- en landschappelijke waarde. Het duurt drie tot vijf jaar voordat jonge aanplant mee gaat tellen in de bovengenoemde waarden. Bomen van vijf jaar oud zijn veel minder kwetsbaar en bezitten een grotere meerwaarde dan de aanplant met Spillen (jonge boompjes)."

"Spillen zijn al vanaf € 50,00 te koop. Oudere bomen zijn duurder omdat die meteen meer ecologische-, economische- en landschappelijke waarde opleveren. De prijs van de bomen voor herplant zou in verhouding moeten staan met de gekapte bomen. Zo wordt er voor de ondertunneling van het spoor ongeveer voor € 850.000,- aan monetaire boomwaarde verwijderd. Dan kun je beter investeren in bomen die ouder zijn dan 5 jaar en meteen renderen, dan het geld besteden aan kleine zwakte boompjes", aldus Sikking.

Sikking geeft aan de fractie van de Onafhankelijke Partij Diemen de motie heeft geschreven en dat de fracties van de VVD, de Ouderenpartij Diemen, GroenLinks en Ons Diemen de motie ondertekenen. De partijen hopen op steun van andere fracties.

Uit de krant