Dit jaar gen vrijmarkt op Koningsdag.
Dit jaar gen vrijmarkt op Koningsdag.

Gemeente is op zoek naar ideeën of initiatieven voor Koningsdag en Bevrijdingsdag

Algemeen

DIEMEN - Koningsdag, de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag zullen in verband met de coronacrisis enorm verschillen met voorgaande jaren.

Koningsdag

Er mogen op Koningsdag, 27 april 2020, geen vrijmarkten, optredens, evenementen of andere vormen van samenkomsten worden georganiseerd, ook niet voor kinderen. Ook spontane buurt- of straatborrels zijn helaas niet toegestaan. "Maar wellicht zijn er wel andere mogelijkheden: livestreams van optredens, ‘balkoningsdag’, digitale vrijmarkt, online bingo’s, quizzen en prijsvragen, een creatief eerbetoon aan ons zorgpersoneel. Wie een idee of initiatief voor Koningsdag 2020 heeft kan dat delen via het formulier op Diemen Helpt op www.diemen.nl. Op die manier kan het toch een mooie feestdag worden", aldus de gemeente.

Dodenherdenking, 4 mei

De Dodenherdenking is voor veel mensen in Nederland een zeer belangrijk moment in het jaar. Zeker dit jaar, nu het 75 jaar geleden is dat ons land werd bevrijd. De herdenking in Diemen in het gemeentehuis met de kranslegging bij het monument aan de D.J. den Hartloglaan kan niet op de traditionele manier plaatsvinden, omdat samenkomsten verboden zijn. "De gemeente beziet nu samen met het Comité Diemen 1940-1945 op welke manier er toch op een passende manier aandacht aan de Dodenherdenking kan worden gegeven, maar zeker is dat we dit bijzondere moment niet ongemerkt voorbij laten gaan. Komende week volgt hierover meer informatie."

Bevrijdingsdag, 5 mei

Het is op 5 mei 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. Normaal gesproken was dat een reden om deze dag nog uitbundiger dan anders te vieren, ook in Diemen. Dat kan helaas niet: ook Bevrijdingsdag wordt dit jaar thuis gevierd. De Vrijheidsmaaltijd in Diemen gaat dus niet door. "De gemeente beziet nog hoe andere activiteiten, bijvoorbeeld online, alsnog bij kunnen dragen aan het markeren van dit bijzondere moment. Dan kunnen we toch met elkaar delen welke gedachten en emoties er bij ‘75 jaar vrijheid’ boven komen. Ook voor Bevrijdingsdag geldt dus: heeft u een idee of een voorstel, laat het weten via het formulier bij Diemen Helpt op www.diemen.nl".

Uit de krant