Rick Poelwijk.
Rick Poelwijk. Foto: Picasa

D66 Diemen vraagt aandacht voor studenten tijdens coronacrisis

Algemeen

DIEMEN - D66 heeft aan het college van B en W schriftelijke vragen gesteld over de situatie van studenten tijdens de coronacrisis. 

De vragen richten zich op het samenwonen in studentenhuizen, inkomen van studenten, eenzaamheid en communicatie met internationale studenten. Zo wil D66 weten hoe in de veiligheidsregio waar Diemen toe behoort, wordt omgegaan met de regel van anderhalve meter afstand in studentenwoningen.  Onlangs werden op de studentencampus Uilenstede in Amstelveen 17 studenten beboet die zich niet aan deze regel hielden, maar zich erop beriepen één huishouden te zijn. 

Ook stelt D66 vragen over inkomenssteun voor studenten, die vaak afhankelijk zijn van flexcontracten en voor wie extra lenen niet altijd een optie is. D66 vraagt in hoeverre is er inkomensondersteuning beschikbaar is voor studenten die om deze redenen in de problemen komen. Ook wil de partij weten of er contact is met de verhuurders van studentenwoningen in Diemen over hoe wordt omgegaan met eventuele betalingsachterstanden.

Rick Poelwijk is raadslid voor D66 in Diemen en woont op Our Campus in Diemen-Zuid: “Ik merk dat het hier een stuk stiller is dan normaal. Studenten wonen bijvoorbeeld weer tijdelijk bij hun ouders en sommige internationale studenten vertrekken zelfs weer naar hun thuisland. Colleges worden digitaal gegeven, sportclubs liggen stil en ergens een drankje doen zit er niet in. Zeker als je voor deze crisis al weinig sociaal contact had, ligt eenzaamheid nu op de loer. Ik ken een aantal mensen bij wie dat zeker een risico is.”

D66 heeft ook een vraag gesteld over de communicatie. "Een belangrijk deel van de studentenpopulatie van Diemen bestaat uit internationale studenten. Hoewel zij vaak ook via onderwijsinstellingen geïnformeerd worden, moet ook vanuit de gemeente Diemen zo volledig mogelijk gecommuniceerd worden. Welke communicatiekanalen worden gebruikt om hen te bereiken? Is er communicatie in het Engels beschikbaar die gebruikt kan worden om internationale studenten te informeren? Bijvoorbeeld een kort overzicht van de belangrijkste recente ontwikkelingen, geldende maatregelen en contactgegevens van hulpinstanties", aldus D66.

Uit de krant