Afbeelding
Partnerbijdrage

Scooter onderdelen vervangen

Algemeen

Ben je al een aantal jaar in het bezit van een brandstofscooter? Dan heeft de overgang van E5 naar E10 benzine mogelijk nadelen voor jouw scooter. Waarom? Omdat het percentage bio-ethanol in benzine (Euro 95) recent verdubbeld is. Scootermotoren konden zonder problemen rijden met E5 benzine, maar E10 benzine zorgt bij veel scooters voor problemen. Zo zijn niet alle onderdelen bijvoorbeeld bestand tegen de verhoogde hoeveelheid bio-ethanol. Is jouw scooter hier ook niet tegen bestand? Dan ligt het in de lijn der verwachtingen dat je binnenkort scooter onderdelen moet vervangen.

Waarom is E10 benzine zo slecht?

Ethanol staat in de volksmond beter bekend als alcohol. De verhoging van de hoeveelheid bio-ethanol van 5 naar 10 procent betekent dus eigenlijk een verdubbeling van het alcoholpercentage. Deze verhoogde hoeveelheid ethanol zorgt er onder andere voor dat de rubbers van onderdelen slijten. Deze rubbers houden doorgaans vloeistoffen en gassen binnen bepaalde onderdelen. Indien de rubberen onderdelen slijten, kan er vloeistof of gas ontsnappen. Hierdoor werkt jouw scooter mogelijk niet meer zo goed als je gewend bent.

De verhoogde hoeveelheid alcohol in E10 benzine betekent ook dat er meer vocht in de onderdelen van jouw scooter terecht kan komen. Waarom? Omdat alcohol vocht aantrekt. Dit kan ervoor zorgen dat bepaalde onderdelen gaan roesten. Heb je een stalen scooterslot? Kijk dan maar eens hoe deze er na een tijdje uitziet wanneer je hem veel bij slecht weer gebruikt. De kans is groot dat hier inmiddels aardig wat roest op zit. Dit kan straks met de onderdelen in jouw scooter ook gebeuren.

Zelf onderdelen van een scooter vervangen?

Heb je al regelmatig E10 benzine getankt en rijdt jouw scooter steeds minder goed? Dan is het mogelijk noodzakelijk om enkele onderdelen te vervangen. Je kunt zelf online scooteronderdelen kopen, waardoor je snel aan de slag kunt. Doe dit echter alleen wanneer je weet hoe jouw scooter in elkaar zit. Is dit niet het geval? Ga dan niet zelf aan de slag met jouw scooter. Nee, laat de reparatie in dat geval over aan iemand met kennis van scooters. Indien je de onderdelen niet goed vervangt, werkt jouw scooter straks mogelijk helemaal niet meer.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief