Afbeelding
Partnerbijdrage

Wat zijn de afmetingen van zonnepanelen?

Algemeen

Om een inschatting te maken van het aantal panelen wat op je dak past, is het handig om te weten wat de afmetingen van een paneel zijn. Grofweg kunnen we onderscheid maken tussen drie verschillende afmetingen, de grote panelen, standaard panelen en de dunne film panelen.

De drie soorten
Het overgrote gedeelte van geplaatste panelen bestaan uit de standaard panelen met afmetingen van grofweg 1,65 bij 1 meter. Er zijn ook grotere panelen die 2 bij 1 meter beslaan maar deze worden veelal gebruikt in grote installaties met veel beschikbare ruimte en zijn in verhouding duurder.

De standaard panelen zijn het meest gangbaar aangezien ze op zowel plat als schuine daken goed handelbaar zijn met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Voor installateurs zijn de grote panelen lastiger te installeren op schuine daken vanwege hun grote formaat. De dunne film panelen zijn net zo breed als reguliere panelen maar zijn bijna vierkant in vorm, dit type paneel is handig inzetbaar op daken met weinig bruikbaar oppervlak en lastige hoeken. Qua vierkante meters komen dunne film panelen uit op 1,1 vierkante meter. Door de hoge efficiëntie van dit type paneel kun je zelfs op lastige daken een productieve installatie bouwen.

Als we kijken naar de efficiëntie verschillen tussen grote en standaard panelen dan zijn die niet te vinden. Grote panelen leveren, logischerwijs, meer stroom op maar per m2 zetten ze niet meer zonne-energie om naar stroom. 400kWh opbrengst per jaar op 2 vierkante meter is hetzelfde als 200kWh opbrengst op 1 vierkante meter.

Als vuistregel is het goed om voor schuine daken het dakoppervlak te delen door 1,65 om zo op ongeveer op het aantal mogelijke panelen te komen. Voor platte daken is dit 2,5. Dit komt doordat op dit soort daken panelen een stuk oppervlak verloren gaat aan de oost-west opstelling. Dit kost meer ruimte dan op een schuin dak om zo schaduwval van het ene paneel niet het andere paneel te belemmeren.

Ter illustratie zal ik een klein rekenvoorbeeld geven: Als we 1.000 m2 tot onze beschikking hebben om panelen op te plaatsen dan betekent dat voor een schuin oppervlak ruim 600 panelen. Voor een plat dak hebben we dan ruimte voor ongeveer 400 panelen.

Naast de afmetingen van de panelen moeten we ook nog rekening houden met obstakels op het dak als schoorstenen of andere installaties. Daarnaast moeten panelen ook nog een stuk van de rand worden geplaatst, dit om veiligheid te kunnen garanderen. Daarom meten we bij een grove schatting met het aantal vierkante meters dakoppervlak voor plat met 2 of 2,5.

Ben je nu benieuwd hoeveel panelen er bij jou geplaatst kunnen worden en wat de terugverdientijd hierbij is? Vraag dan kosteloos jouw advies-op-maat aan bij Zonnestroom Nederland dan rekenen we uit hoe wat voor zonnestroominstallatie aansluit op jouw situatie.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief