Afbeelding
Partnerbijdrage

Tips om gezond thuis te werken

Algemeen

Als gevolg van de coronacrisis werkt een groot deel van de Nederlanders inmiddels thuis. Heeft jouw werkgever je ook verplicht om vanuit huis te werken? Dan was dit ongetwijfeld even wennen. Inmiddels werk je waarschijnlijk al een tijdje thuis, waardoor je er wellicht al aan gewend bent. Mensen die vanuit huis werken, bewegen echter een stuk minder. Je zit namelijk een groot deel van de dag op een stoel aan bijvoorbeeld de (keuken)tafel. Dit is natuurlijk niet bepaald gezond te noemen. Daar moet dus verandering in komen. Daarom geven wij jou hieronder een aantal tips voor gezond thuiswerken!


1. Kom geregeld in beweging
Werk je het grootste gedeelte van een dag met een computer? Dan zit je dus voornamelijk stil. In dat geval is het zaak om voldoende in beweging te komen wanneer je (noodgedwongen) vanuit huis werkt. Zorg ervoor dat je regelmatig een pauze neemt of sta zo nu en dan op om wat eten en/of drinken te pakken. Tussen de middag kun je lekker een blokje om lopen, zo beweeg je toch nog redelijk veel terwijl je thuiswerkt.


2. Denk aan je houding
Een ergonomische houding is belangrijk tijdens het werk. Dit is natuurlijk niet anders wanneer je vanuit huis werkt. Zorg er allereerst voor dat je goed met de rug tegen de leuning van een stoel zit en dat je met jouw voeten de vloer raakt. Bewaar bij voorkeur 40 à 50 centimeter afstand van je beeldscherm en probeer deze op ooghoogte te plaatsen. Op deze manier kijk je recht voortuit en dat voorkomt nekklachten.


3. Zorg voor goede nachtrust
Naast een gezonde houding is gezond slapen net zo belangrijk, ook wanneer je vanuit huis werkt. Je wilt de volgende dag immers wel weer uitgerust plaatsnemen achter jouw bureau om je werkzaamheden uit te kunnen voeren. Ga ten eerste niet onnodig laat naar bed en ga er zeker niet te laat uit. Waarom zou je immers afwijken van jouw normale ritme? Ook voldoende beweging is verstandig wanneer je gezond wilt slapen. Indien je overdag niet of nauwelijks beweegt, ben je ’s nachts doorgaans niet zo moe. Het duurt dan langer voordat je in slaap komt en bovendien slaap je vaak niet zo vast. Je bent de volgende dag dus een stuk minder uitgerust.

Uit de krant