Afbeelding

Openbaar Ministerie seponeert zaak tegen brandweer na brand in studentenflat aan Rode Kruislaan

Algemeen

DIEMEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de zaak van de brand in de studentenflat aan de Rode Kruislaan geseponeerd. Dit betekent dat zowel de Brandweer Amsterdam-Amstelland als organisatie als de betrokken brandweermensen zelf niet langer verdachte zijn en dat er geen vervolging tegen hen wordt ingesteld.

Burgmeester Erik Boog heeft een verklaring afgegeven: “De officier van justitie van de driehoek in Diemen heeft de gemeente Diemen geïnformeerd dat het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM) na uitvoerig onderzoek door de Rijksrecherche heeft besloten tot een seponering in de zaak van de brand in een studentenflat aan de Rode Kruislaan in Diemen. Dit betekent dat zowel de Brandweer Amsterdam-Amstelland als organisatie als de betrokken brandweermensen zelf niet langer verdachte zijn en dat er geen vervolging tegen hen wordt ingesteld. Het OM heeft ook benadrukt dat de gemeente Diemen nooit als verdachte is aangemerkt in deze zaak. Het is goed dat het Openbaar Ministerie deze strafrechtelijk onderzoeken heeft afgerond en conclusies heeft getrokken over het handelen van de brandweer bij de verschrikkelijke brand in de flat aan de Rode Kruislaan in 2017. Dat schept voor alle betrokkenen duidelijkheid."

Zwarte bladzijde

"Deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van Diemen zullen we echter nooit vergeten. Onze gedachten gaan nog steeds uit naar de slachtoffers, hun naasten en vooral naar de nabestaanden van het dodelijk slachtoffer. De opzettelijke brandstichting, waarvoor de daders inmiddels zijn gestraft, heeft hen onvoorstelbaar veel leed opgeleverd. Het besluit van het OM doet ook recht aan de enorme inspanningen van de brandweer bij het bestrijden van de brand. Ik heb mijn waardering hiervoor al eerder geuit, maar wil dat hier nogmaals doen: de inzet van de brandweerlieden heeft bij deze brand aantoonbaar meer slachtoffers voorkomen. Daarnaast zijn vanwege de gebeurtenissen bij de brand door de brandweer ook lessen geleerd voor de toekomst, welke zijn omgezet in concrete acties", aldus de burgemeester.

Tijdens de brand die in de vroege ochtend van 19 juli 2017 plaatsvond, kwam een 27-jarige man om het leven. Meerdere personen raakten zwaargewond. 

Celstraffen

De drie daders kregen in 2019 lange celstraffen. De vrouwelijke hoofdverdachte kreeg een gevangenisstraf van 16 jaar, haar broer en hun medepleger kregen een celstraf van 14 en 15 jaar. De rechtbank veroordeelde hen ook tot het gezamenlijk betalen van een schadevergoeding van ruim 100.000 euro. 

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief