Afbeelding
Partnerbijdrage

Zo staan onze pensioenfondsen er voor

Algemeen

Vrijwel alle sectoren in ons land ondervinden gevolgen van het coronavirus. Ook de beurs heeft de afgelopen tijd bijvoorbeeld een flinke inzinking gehad. Koersen van aandelen en beleggingsfondsen schoten in het rood en dat heeft ook zijn weerslag op onze pensioenfondsen. Waarom? Omdat deze fondsen (een deel van) hun vermogen beleggen op de beurs. Ga je langzaam maar zeker richting de pensioengerechtigde leeftijd? Dan ben je vast en zeker benieuwd naar de gevolgen van de coronacrisis voor de dekkingsgraad Nederlandse pensioenfondsen.

Pensioenfondsen bereiken dieptepunt

De afgelopen jaren zat de economie in de lift. Dit had een positieve uitwerking op pensioenfondsen. Koersen van aandelen en beleggingsfondsen stegen namelijk en dat was gunstig voor fondsen die hier hun geld in hadden zitten. De hele coronacrisis heeft de beurs echter omlaag gehaald en dat heeft ook negatieve gevolgen voor pensioenfondsen. Veel pensioenfondsen hebben door de coronacrisis waarschijnlijk flink wat van hun vermogen ingeleverd. Hierdoor kun jij straks maar zo een lagere uitkering krijgen wanneer je met pensioen gaat.
Overigens zijn niet alleen koersen gedaald, maar ook de rentes. Dit is extra nadelig voor pensioenfondsen, omdat zij ook een deel van hun vermogen beleggen in obligaties. Indien de rente verlaagd wordt, worden deze obligaties niet meer waard en dat heeft gevolgen op het rendement van een pensioenfonds. In principe worden pensioenfondsen dus extra hard geraakt door de coronacrisis.

Heeft dit ook gevolgen voor jouw pensioen?

Na het lezen van het bovenstaande vraag je je ongetwijfeld af of deze ontwikkelingen met betrekking tot pensioenfondsen ook gevolgen hebben voor jou. Ga je nog lang niet met pensioen? Dan hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken. Pensioenfondsen hebben dan immers nog voldoende tijd om zich te herstellen. Ben je de 50 inmiddels gepasseerd? Dan maak je je mogelijk al wel enigszins zorgen. Hoe dichter je bij de pensioengerechtigde leeftijd komt, hoe nadeliger de gevolgen voor jou kunnen zijn. Wil je weten hoe lang het nog duurt voordat je met pensioen mag? Bereken AOW leeftijd dan makkelijk en snel. In dat geval kun je voor jezelf de conclusie trekken of de huidige daling van de pensioenfondsen gevolgen heeft voor jouw pensioen!

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief