Het Cruyff Court in Diemen-Noord
Het Cruyff Court in Diemen-Noord Foto: Trudy Kroese

Veiligheidsregio neemt extra maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus

Algemeen

DIEMEN - Het bestuur van de veiligheidsregio Amsterdam neemt extra maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Deze gaan in op donderdag 26 maart 2020.

Markten

Op markten in de regio Amsterdam-Amstelland mogen alleen nog maar kramen staan waar levensmiddelen worden verkocht. Markten blijven daarmee een belangrijk onderdeel van de voedselvoorziening. Kramen waar non-food wordt verkocht verdwijnen tijdelijk van de markten, zodat meer ruimte ontstaat: de overige kramen komen verder uit elkaar te staan en bezoekers kunnen meer afstand van elkaar nemen.

Fitnessapparatuur in parken wordt gesloten

In veel parken kunnen bezoekers vrij gebruik maken van openbare fitnesstoestellen. Onder normale omstandigheden zijn dat plekken waar mensen werken aan hun conditie, kracht en daarmee hun gezondheid. Nu zijn het plekken die de gezondheid kunnen schaden, omdat de toestellen niet worden schoongehouden en omdat de plekken waar de toestellen staan een aantrekkingskracht hebben op meerdere mensen tegelijk, zodat de afstand van 1,5 meter tussen personen een probleem wordt. De fitnessapparatuur wordt daarom afgesloten voor publiek.

Cruyff Courts en voetbalkooien worden gesloten

Ook voor deze plekken geldt dat deze onder normale omstandigheden bijzonder waardevol zijn voor de inwoners. Sport verbroedert en houdt mensen fit. Maar op basis van recente waarnemingen ziet het bestuur de voetbalkooien als een risico voor verspreiding van het coronavirus. Zowel overdag als er door te veel jongeren op een klein oppervlak wordt gevoetbald, maar ook ’s avonds als groepen er te dicht op elkaar rondhangen. De Cruyff Courts en voetbalkooien gaan daarom tijdelijk dicht.

Sportvelden en sportparken

Alle sportvelden in de regio zijn al sinds enkele weken gesloten vanwege de eerste serie maatregelen van het kabinet. Het bestuur van de Veiligheidsregio ziet ondanks deze sluiting dat inwoners in hun vrij tijd gebruik maken van deze velden. Omdat ook hier vaak te veel personen zichte dicht op elkaar bevinden zal de handhaving op deze plekken geïntensiveerd worden.

Cameratoezicht

Op plekken waar zorgen bestaan over aanhoudende drukte kan cameratoezicht worden ingesteld. Als het nodig is dan worden ook op die locaties aanvullende maatregelen genomen.

Uit de krant