Afbeelding
Partnerbijdrage

In 2030 geen auto’s meer met fossiele brandstoffen

Algemeen

In 2030 zullen alle EU-landen hun CO2 uitstoot sterk verminderd moeten hebben. Er worden nu al verschillende maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat zowel particulieren en zakelijkere rijders gestimuleerd worden om emissievrije auto’s te gaan rijden. Scandinavische landen zijn tot nu toe de voorlopers en willen al in 2025 geen vervuilende auto’s meer verkopen. In het verenigd koninkrijk hebben ze aangekondigd dat er vanaf 2035 een ban komt op de verkoop van auto’s die nog op diesel of benzine rijden. Nederland heeft afgesproken om vanaf 2030 alleen nog emissievrije auto’s te gaan verkopen.

Maatregelen om het klimaat te verbeteren

Deze maatregelen zijn noodzakelijk om de afspraken van het klimaatakkoord na te komen. De doelstelling is om de CO2 uitstoot met 49% te verlagen ten opzichte van 1990. Er zijn al verschillende subsidies in het leven geroepen om het financieel voordelig te maken om elektrisch te gaan rijden. Zo betaal je geen wegenbelasting tot 2024 en je betaalt een lagere bijtelling bij zakelijke leasevormen als operational en financial lease. Omdat veel van de CO2 uitstoot afkomstig is van het verkeer zullen er nog veel stappen gemaakt moeten worden. In 2019 waren het aantal elektrische auto’s nog maar 1,6% van alle personenauto’s in Nederland. Hoewel verwacht wordt dat dit sterk zal stijgen zullen de fossiele brandstof auto’s voorlopig nog sterk in het merendeel zijn.

Steeds meer elektrische auto’s in productie

Om deze ontwikkeling bij te benen zijn alle grote autofabrikanten volop bezig met het ontwikkelen van elektrische auto’s. Zo komen er in 2020 meer elektrische auto’s dan ooit op de markt. Ook zijn alle gemeentes verplicht een plan te hebben om CO2 uitstoot zo veel mogelijk te verminderen. Populaire maatregelen zijn autovrije binnensteden, elektrische bussen als stadsvervoer en het stimuleren van bedrijven om zoveel mogelijk groene energie te gebruiken.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief