Afbeelding
Partnerbijdrage

Kies het soort bestrating dat bij jou past

Algemeen

Als je je tuin wilt betegelen heb je een enorme keuze uit verschillende materialen en opties. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Met de volgende tips kies je het soort bestrating dat het beste bij jou past.

Welk deel van de tuin ga je betegelen?
Een tuin aanleggen en de kosten hiervan zijn afhankelijk van de oppervlakte van je tuin. Bereken daarom allereerst de oppervlakte en bepaal of je de hele tuin wil bestraten of slechts een deel. De oppervlakte bepaalt bovendien niet alleen de prijs, het heeft ook invloed op welk materiaal het meest geschikt is als bestrating. Het voordeel van in slechts een deel van de tuin tegels plaatsen, is dat het water beter weg kan lopen. Kies je toch voor bestrating in een groot deel of de gehele tuin? Bedenk dan dat het water na een regenbui lastiger wegloopt. Een goede waterafvoer is hierbij essentieel.

Wat zijn je wensen?
Naast het bepalen van de oppervlakte, is het belangrijk om je wensen op een rijtje te zetten. Wil je bijvoorbeeld graag een onderhoudsvrije tuin of ben je bereid om tijd in het onderhouden van de tegels te steken? En wil je graag een milieuvriendelijk alternatief of hecht je meer waarde aan andere aspecten? Bedenk daarnaast welke uitstraling je in je tuin wilt of welke het beste tuintrend bij je woonstijl past. Zo sluit een duurzame natuursteen mooi aan bij een natuurlijke en levendige tuin, terwijl bakstenen je tuin een nostalgische en rustieke look geven.

Bekijk verschillende opties
Nu je een idee hebt van de oppervlakte en je wensen, is het tijd om verschillende opties te bekijken. Uiteraard kun je dit in een tuincentrum doen, maar zoek daarnaast ook online naar voorbeelden van wat je mooi vindt. Vervolgens zoek je over deze soorten bestrating meer informatie op. Maak bijvoorbeeld een overzicht van de voor- en nadelen van de bestrating. Houd hierbij onder andere de volgende aspecten in je achterhoofd: past de prijs van de bestrating bij je budget, is de bestrating makkelijk te onderhouden, kan de bestrating verkleuren, wat is de levensduur en is het een duurzame/milieuvriendelijke optie?

Bij twijfel, vraag hulp
Blijf je het lastig vinden om de perfecte bestrating uit te kiezen? Laat je dan eens informeren door een hovenier. Naast dat een hovenier vaak precies weet wat mooi én praktisch is voor je tuin, kan hij je ook meteen helpen bij het ontwerpen van een tuin die volledig aan je wensen voldoet.

Uit de krant