Afbeelding
Partnerbijdrage

Duurzaamheidsleningen in Diemen voor energiebesparende maatregelen

Algemeen

De gemeente Diemen moet uiterlijk in 2050 van het aardgas af zijn. Dat betekent dat alle woningen op een andere manier verwarmd moeten worden. Gelukkig zijn er verschillende duurzaamheidsleningen beschikbaar voor woningeigenaren waarmee zij energiebesparende maatregelen aan de woning kunnen treffen.

1. De Duurzaamheidslening

De gemeente Diemen heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarom stimuleren zij woningeigenaren om hun woning te verduurzamen. Dit helpt de gemeente niet alleen bij het behalen van de doelstellingen uit het Klimaatakkoord, maar zorgt er ook voor dat de energierekening van de bewoner omlaag gaat. Daarom biedt de gemeente de Duurzaamheidslening aan. Hiermee kunnen woningeigenaren, tegen gunstige voorwaarden, geld lenen om energiebesparende maatregelen te treffen. Bewoners kunnen minimaal € 2.500 en maximaal € 5.000 lenen. De looptijd van de lening is maximaal 180 maanden. Geintereseerden kunnen de lening aanvragen via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (sVn).

2. De Energiebespaarlening

Naast de Duurzaamheidslening, is het ook mogelijk om geld te lenen via de Energiebespaarlening. Ook deze lening wordt verstrekt door de Stichting Stimuleringsfonds (SVn). Het verschil met de Duurzaamheidslening is dat de Energiebespaarlening beschikbaar is gesteld door de overheid en Nederlandse banken. Daarnaast is deze lening landelijk beschikbaar. De Duurzaamheidslening wordt regionaal ingevuld. Woningeigenaren kunnen maximaal € 25.000 lenen. Mensen die hun woning helemaal energieneutraal willen maken, kunnen maximaal € 65.000 lenen. Maximaal 75% van het geleende bedrag mag worden gebruikt voor zonnepanelen. De overige 25% van de lening moet gebruikt worden voor een andere energiebesparende maatregel. Afhankelijk van het energievebruik, kunnen de kosten van de lening worden gedekt door de opbrengst van de energiebesparing.

 3. Groene leningen

Particulieren kunnen ook geld lenen via de bank. Zo biedt de Rabobank de Duurzaamheidslening eigen woning. Deze lening kan gebruikt worden voor de aanschaf van een warmtepomp of om de woning te isoleren. De looptijd van deze lening is maximaal 10 jaar. Het maximale leenbedrag is € 50.000. De ING heeft een persoonlijke lening beschikbaar die woningeigenaren ook mogen gebruiken om de woning te verduurzamen. Daarnaast kunnen eigenaren ook een beroep doen op de lening van GreenLoans. Greenloans is een onderdeel van ALFAM (100 % dochter van ABN AMRO). Met het geld van deze lening kunnen woningeigenaren investeren in duurzame maatregelen zoals spouwmuurisolatie en zonnepanelen. De looptijd van deze lening is minimaal 5 en maximaal 15 jaar. Je kunt ook een persoonlijke lening of doorlopend krediet afsluiten. Vergelijk deze dan eerst even, dan weet je zeker dat je een voordelige lening kiest. 

Woning verduurzamen via de hypotheek

Tot slot is het ook bij de meeste hypotheekverstrekkers mogelijk om energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek. De klant kan dan maximaal 106 % van de woningwaarde lenen. Uiteraard zal de bank wel controleren of het geleende geld daadwerkelijk besteedt wordt aan energiebesparende maatregelen. Om die reden zal de hypotheekverstrekker de klant ook vragen om aankoopnota’s. Ook bij de aankoop van een nieuwe woning, is het mogelijk om een hogere hypotheek af te sluiten als de eigenaar van plan is om de woning te verduurzamen. Het bruto gezinsinkomen moet wel minimaal € 33.000 om voor een hogere hypotheek in aanmerking te komen.

!
Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief