Afbeelding
Partnerbijdrage

Tweede spoor re-integratie behoeft advies van een expert

Algemeen

Iedere werkgever draagt de verantwoordelijkheid voor een voorspoedig verloop van de re-integratie van een werknemer. Re-integratie is een proces waarin een werknemer terugkeert in (passend) werk na een langdurige ziekteperiode. Dit proces is gebonden aan strikte regelgeving en verplichtingen. Deze zijn bovendien regelmatig aan veranderingen onderhevig. Veel werkgevers lopen dan ook tegen problemen aan bij het op de juiste wijze vormgeven van een re-integratietraject. Bent u goed op de hoogte van de te nemen stappen wanneer een van uw medewerkers ziek wordt? Een arbeidsdeskundig bedrijf, zoals Xs2more helpt u op snelle, gedegen en vakkundige wijze bij alle denkbare vraagstukken waaronder tweede spoor re-integratie.

Van eerste spoor reintegratie naar tweede spoor re-integratie

Als een medewerker ziek is, is de eerste stap de zogenaamde re integratie in het eerste spoor. Dit proces start al op het eerste moment van ziekmelding. Zowel de werkgever als de werknemer hebben vanaf dit moment de verplichting om doelgericht en actief mee te werken aan terugkeer van de medewerker. Het primaire doel is om de werknemer te laten terugkeren in zijn huidige functie bij zijn huidige werkgever. Als dit doel niet wordt behaald, dan is de zoektocht naar een andere functie bij de huidige werkgever de volgende stap. Re-integratie in het eerste spoor duurt maximaal een jaar. U dient de medewerker in de 42e ziekteweek tevens ziek te melden bij het UWV. Het is tijd voor de tweede spoor re-integratie als het eerste spoor traject niet succesvol wordt afgesloten. Hierbij moet u als werkgever op zoek gaan naar een nieuwe functie voor uw zieke werknemer - bij een andere werkgever. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat u goed weet of tweede spoor re-integratie noodzakelijk is rond het eerste ziektejaar van uw medewerker. Wanneer u dit te laat inzet, kan dit een loonsanctie tot gevolg hebben. 

Bent u ook eigenrisicodrager Ziektewet?

Werkgevers die eigenrisicodrager voor de Ziektewet zijn, betalen zelf de ziektewetuitkering voor hun (ex-)werknemers die daar bij ziekte recht op hebben. Dit is ook het geval als zij niet meer bij u werken. Bent u ook eigenrisicodrager voor de Ziektewet? En gaat een van uw medewerkers ziek uit dienst? Dan dient u de ziektewetuitkering te betalen en bent u verantwoordelijk voor de re-integratie van uw ex-medewerker tot uiterlijk 104 weken. Xs2more kan u daarbij deskundig begeleiden. Bovendien helpen de arbeidsdeskundigen uw ex-werknemer met het vinden van passend werk. Dat scheelt u aanzienlijk in de uitkeringskosten. In de periode van 104 weken bent u als eigenrisicodrager voor de Ziektewet gebonden aan veel wetten en regels. Deze worden achteraf door het UWV getoetst. Om hoge extra kosten te voorkomen, zijn goede expertise en het vastleggen van een dossier essentieel. Xs2more levert maatwerk, is volledig op de hoogte van de nieuwste wetten en regels en kan u daarom correct informeren.

Intensieve ondersteuning en ontzorging

Zelfstandig beslissen dat eigen (aangepast) werk of ander werk niet mogelijk is, mag niet. Daarvoor dient u de hulp in te roepen van een deskundige. Ook is het aan te raden om door een arbeidskundige te laten onderzoeken wat de eventuele mogelijkheden zijn van uw medewerker. De uitkomsten van dat onderzoek vormen het uitgangspunt van een tweede spoor re-integratie. Ook deze onderzoeken verzorgen de arbeidsdeskundigen van Xs2more. Omdat de deskundigen de voortgang en alle acties in duidelijke rapportages vastleggen, wordt u als werkgever ontzorgd. Op deze wijze toont u tevens aan dat u alles in het werk heeft gesteld om de werknemer weer aan het werk te helpen. De adviseurs van Xs2more vinden het een uitdaging om dit voor u te betekenen. Hun aanpak heeft nog nooit geleid tot een loonsanctie. Afhankelijk van kennis, kunde en ervaring wordt uw medewerker intensief ondersteund en begeleid in de zoektocht en de re-integratie in een nieuwe baan bij een andere werkgever.

Xs2more werkt landelijk vanuit 19 vestigingen. Is uw organisatie gevestigd in de regio Diemen? Dan bent u welkom op onze locaties in Diemen en Amsterdam. Bel voor een afspraak of vrijblijvend advies met: 088 - 700 7750 of stuur een e-mail: info@Xs2more.nl.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief