Foto: Trudy Kroese

Advocaat-generaal: veroordeling verdachten liquidatiepoging Diemen kan in stand blijven

DIEMEN - De veroordeling van vier verdachten wegens hun betrokkenheid bij een liquidatiepoging in 2015 in Diemen kan in stand blijven. Dat heeft advocaat-generaal Aben gisteren aan de de Hoge Raad geadviseerd.

De strafzaken tegen de vier verdachten komen voort uit het opsporingsonderzoek dat bekend staat onder de naam ‘Tandem’. Het draait in deze zaak onder meer om een poging tot liquidatie in Diemen-Noord op 5 november 2015. Op die dag vond op klaarlichte dag midden in een woonwijk een schietpartij plaats. Daarbij werd een man door twee schutters onder vuur genomen. In korte tijd werd 34 maal geschoten waarbij het slachtoffer meerdere malen werd geraakt. Hij overleefde de schietpartij. Het gerechtshof veroordeelde de vier verdachten wegens hun betrokkenheid en rol bij de poging tot moord en een aantal andere strafbare feiten en legde gevangenisstraffen op van 20 jaar (twee maal), 18 en 13,5 jaar. De verdachten stelden beroep in cassatie in.

Cassatieklachten
De advocaten van de verdachten vragen de Hoge Raad de uitspraken van het hof te vernietigen. Er is onder meer geklaagd over het door het hof afgewezen verzoek om getuigen te horen en over het bewijs voor verschillende strafbare feiten.

In de visie van de advocaat-generaal gaan de cassatieklachten in alle vier zaken niet op. De veroordelingen en de opgelegde straffen kunnen wat hem betreft dan ook in stand blijven.

De uitspraak van de Hoge Raad is voorlopig bepaald op 31 maart 2020.

De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad, die vrij is dat advies al dan niet te volgen. De advocaat-generaal maakt deel uit van het parket bij de Hoge Raad. Het parket bij de Hoge Raad is een zelfstandig, onafhankelijk onderdeel van de rechterlijke organisatie. Het behoort niet tot het Openbaar Ministerie.

Meer berichten