Extra
Logo diemernieuws.nl
Foto: Trudy Kroese

Extra struikelsteen in Schoolstraat

DIEMEN - Bij de woning in de Schoolstraat 43 wordt op vrijdag 21 februari om 11.30 uur een struikelsteen gelegd.

Op drie plekken in Diemen werden op vrijdag 4 oktober 2019 struikelstenen gelegd. Struikelstenen zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, die daarmee een symbolische en langdurige herinnering aanbrengt voor huizen waar in de Tweede Wereldoorlog Joodse families woonden, die daaruit zijn weggevoerd door de Duitse bezetter. Als blijvende herinnering, zodat zij niet vergeten worden.

Bij de woning Schoolstraat 43 gaat het om de Familie Israëls, die daar in de oorlog ondergedoken was. Vader Max, moeder Maria en het zevenjarig dochtertje Astrid werden na hun arrestatie op 9 september 1942 binnen vijf dagen in Auschwitz vergast. De ook inwonende 17 jaar oude zoon Alfred Israëls was op het moment van arrestatie niet thuis. Hij vluchtte naar Zwitserland, overleefde de oorlog en overleed op 64-jarige leeftijd in België.

Op verzoek van zijn kinderen heeft Gunter Demnig ook een Struikelsteen gemaakt voor Alfred. Die struikelsteen zal tijdens een korte plechtigheid worden gelegd, in aanwezigheid van familieleden, genodigden en andere belangstellenden.

Ook de plaatsing van deze struikelsteen in Diemen is een initiatief van de gemeenteraad van Diemen, in samenwerking met de Historische Kring Diemen, het Comité Diemen 1940-1945 en het Nederlands Auschwitz Comité.

Meer berichten