Jan-Dirk Fijnheer.

Diemense huishoudens kunnen spelenderwijs energie besparen

DIEMEN - Op initiatief van Hogeschool Inholland in Diemen, de Universiteit van Utrecht, Daarom Duurzaam Diemen en Duurzaam Dorp Diemen wordt er binnenkort in Diemen een energiebesparingsspel gehouden: de Powersaver Game.

De Powersaver Game is ontwikkeld door Jan Dirk Fijnheer, onderzoeker bij Hogeschool Inholland in Diemen en promovendus bij de Universiteit van Utrecht. Fijnheer: "De deelnemers kunnen tot 15% besparen op het energieverbruik. Samen met je huisgenoten of gezin kun je in drie weken je energiegedrag blijvend veranderen. En dat kan tientallen tot honderden euro’s schelen op je energiejaarrekening."

Promovendus Fijnheer is bezig met een onderzoek hoe ‘serious gaming’ kan bijdragen tot beïnvloeding en verandering van duurzaam gedrag. Jorrit Leijting van de Initiatiefgroep Duurzame energie en Leo Smits, raadslid van de Onafhankelijke Partij Diemen, bedachten tijdens het Duurzaamheidsatelier in oktober 2019 een plan dat ervoor moet zorgen dat de inwoners van Diemen meer regie over hun energieverbruik krijgen. Bij het uitwerken van het plan kwamen zij het onderzoek en de Powersavers Game van Jan Dirk Fijnheer op het spoor. Vervolgens heeft Stichting Daarom Duurzaam Diemen financiële ondersteuning geboden en heeft ook Duurzaam Dorp Diemen haar naam aan dit duurzame initiatief verbonden.

Bij een spel moet er altijd iets te winnen zijn. 15% blijvend besparen is eigenlijk al een prijs, maar de beste bespaarder in Diemen wint een duurzame dinerbon van 150 Euro. Meedoen kan alleen als iemand een slimme energiemeter heeft en geen zonnepanelen. Inschrijven kan tot 15 februari via de website http://powersaver.sites.uu.nl/diemen.

"Dit is de eerste keer dat de Powersaver Game op zo’n grote schaal wordt ingezet. Ik hoop dat er veel Diemenaren meedoen. Naast het spelplezier en besparing op je energierekening help je ook mee aan een duurzamere wereld", aldus Fijnheer.

Meer berichten