Foto: Ingrid Voet-van Vlijmen

Gemeente versterkt Burgerzaken als poortwachter tegen criminaliteit

DIEMEN - De gemeente Diemen versterkt Burgerzaken om criminelen makkelijker en effectiever te weren. Door middel van trainingen door de marechaussee en nieuwe apparatuur wordt nog scherper gecontroleerd op identiteits- en adresfraude.

Burgemeester Erik Boog: “We investeren in Burgerzaken als poortwachter van ondermijnende criminaliteit. Veel criminaliteit begint met identiteitsfraude en onrechtmatig gebruik van woningen. Door scherpere controles kunnen we beter en makkelijker criminelen buiten de poort houden.”

Boog: “De afgelopen jaren is er met de aanpak Scheerlicht veel gedaan om misstanden in woningen te stoppen en deze woningen weer vrij te krijgen. Dat is tot nu toe bij meer dan 70 woningen in Diemen gelukt. We moeten echter ook de kraan dichtdraaien en voorkomen dat criminelen woningen onrechtmatig kunnen huren of misbruiken. Vaak proberen criminelen met valse papieren zich in te schrijven en een woning te bemachtigen. Door versterking van Burgerzaken kunnen we dat nog effectiever tegengaan.”

De Koninklijke Marechaussee traint de medewerkers van Burgerzaken zodat ze nog beter situaties en documenten kunnen beoordelen. Het gaat dan om misbruik van reisdocumenten herkennen, vervalsingen, gestolen documenten en alle andere verdachte situaties. Naast deze opleiding heeft de afdeling ook beschikking gekregen over betere technische hulpmiddelen om de echtheid van documenten te onderzoeken. Er zijn documentscanners geïnstalleerd bij de balies om de medewerkers te helpen bij het herkennen van documenten. Dit gaat om paspoorten en identiteitskaarten, maar ook om rijbewijzen en verblijfsvergunningen. De marechaussee maakt gebruik van dezelfde scanners.

Naast opleiding en technische ondersteuning wordt ook de capaciteit bij Burgerzaken uitgebreid. Burgemeester Boog: “We willen de dienstverlening goed houden en tegelijkertijd scherper zijn op fraude en het voorkomen van criminaliteit. Ook de veiligheid van medewerkers is belangrijk. Daarnaast werkt Burgerzaken intensiever samen met woningcorporaties en andere gemeentelijke afdelingen. Dat alles vraagt extra inzet. Met de extra gelden voor de aanpak Scheerlicht die de gemeenteraad heeft vrijgemaakt kunnen we deze noodzakelijke versterking van Burgerzaken financieren.”

Meer berichten