Afbeelding
Foto: Holshauz Fotografie

Boog vraagt Diemenaren naar mening over vuurwerk consumenten

Algemeen

DIEMEN - Burgemeester Erik Boog vraagt op zijn Facebookpagina naar de mening van inwoners van Diemen over een mogelijk verbod van vuurwerk voor consumenten.

Hij wijst er op dat er rond de jaarwisseling in Diemen weer incidenten zijn geweest. "De afgelopen jaarwisseling verliep in Diemen, vergeleken met veel andere gemeenten, relatief rustig. Waar wat is relatief rustig? Ook bij ons was er helaas op diverse plekken schade, met name in Diemen-Noord, er waren er diverse brandjes en bij één incident werd de politie met vuurwerk belaagd. Ook lijkt het dat de periode dat er (veel) vuurwerk wordt afgestoken steeds langer wordt."

"Ik vond lange tijd een landelijk vuurwerkverbod voor consumenten een te drastische maatregel. Maar langzamerhand zou ik niet weten hoe we dit op een andere manier kunnen beteugelen. Het is echt doorgeslagen. Dit kan zo niet langer. In het belang van mensen, dieren, natuur en milieu moet het anders. Uit recente peilingen blijkt dat de meerderheid van de Nederlanders dat ook vindt."

"De huidige situatie beter handhaven is niet realistisch. Het gebruik van legaal en illegaal vuurwerk loopt door elkaar. Mensen op heterdaad betrappen is bij de huidige, grote beschikbaarheid van vuurwerk bijna onmogelijk, zelfs als je de politie- en handhavingscapaciteit enorm zou uitbreiden (en de landelijke politiecapaciteit is nu al ontoereikend). Ik zie het tij alleen keren als er een nieuwe duidelijke wettelijke norm wordt gesteld, het consumentenvuurwerk nationaal wordt verboden en dit ook de sociale norm wordt. Alleen knalvuurwerk en vuurpijlen verbieden zou voldoende kunnen zijn, maar zou waarschijnlijk te onduidelijk blijven voor een goede handhaving en het wijzigen van onze sociale norm. Daarnaast zou er mijns inziens één beleid voor heel Nederland moeten gelden en dit niet per gemeente verschillend moeten zijn."

"Laten we samen kijken hoe we weer toe kunnen gaan naar een jaarwisseling in Nederland die gezellig en veilig voor ons allen is. Bijvoorbeeld met centrale, professionele vuurwerkshows, met muziek en innovatieve lichtshows. Dat zal best nog wat inspanningen kosten en tijdelijk ook een verhoging van de handhavingscapaciteit vragen. Daarnaast kost het ook tijd om met elkaar een nieuwe sociale norm te accepteren, hiernaar te handelen en hier elkaar op aan te spreken. In de meeste andere landen kan dit echter ook, en kan er wel op een gezellige en veilige manier Oud en Nieuw worden gevierd en is er geen maandenlange overlast van vuurwerkknallen. Dan moet dat toch ook in Nederland kunnen?"

"Kant-en-klare oplossingen bestaan niet, maar laten wij het gesprek voeren over hoe het beter kan", aldus Boog op zijn Facebookpagina.


Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief