Afbeelding
Partnerbijdrage

Grote premieverschillen autoverzekering per postcode

Algemeen

Wie een auto heeft en hiermee op de openbare weg rijdt, heeft de verplichting om een WA-verzekering voor de auto af te sluiten. Met deze verzekering is schade gedekt die de bestuurder met de auto aan andere personen, auto's of dingen aanbrengt. Daarnaast kan men ook een casco of allriskverzekering afsluiten. Hiermee is ook de schade gedekt aan de eigen auto die wordt veroorzaakt door de bestuurder zelf of bij een ongeval waar de bestuurder zelf schuld aan heeft. Maar een autoverzekering die is afgesloten in de ene plaats, kan veel duurder zijn dan dezelfde verzekering bij dezelfde verzekeraar in een andere plaats. De verschillen lopen soms op tot wel honderden euro's per jaar.

Grote verschillen per provincie en wijk

De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de verschillende cascopremies. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat de laagste premies in Friesland en Drenthe worden betaald. De hoogste premies zijn te vinden in Limburg en Zuid-Holland. De goedkoopste autoverzekering werd gevonden in het Groningse Opende, de duurste in de wijk Feijenoord in Rotterdam. Voor dezelfde auto en persoon met hetzelfde aantal schadevrije jaren, was het verschil maar liefst 400 euro op jaarbasis. Ook Noord-Holland is een relatief dure provincie. Inwoners van Diemen betalen daarom waarschijnlijk meer premie voor hun autoverzekering dan de gemiddelde Nederlander.

Verschillen in dezelfde straat

Dat er premieverschillen per stad of dorp zijn en misschien zelfs per wijk, dat is nog tot daar aan toe. Maar er zijn zelfs premieverschillen in dezelfde straat. Dit kan alleen als er in dezelfde straat meerdere postcodes zijn. Ook dit verschil kan aardig oplopen.

Waarom zijn er premieverschillen?

De verzekeraars maken risicoprofielen op basis van schadestatistieken. Als er in een bepaalde postcodegebied bijvoorbeeld meer diefstallen zijn geweest, of vandalisme, kan dat een negatief effect hebben op de premie. Als er veel schadeclaims afkomstig zijn van een bepaald postcodegebied, worden de premies hoger. Maar ook als het een wijk betreft waar veel goedkope auto's staan, wanbetalers zijn of veel sociale huurwoningen, dan is dat van invloed op de hoogte van de autoverzekering. Over het algemeen zijn de premies in grote steden hoger dan in dorpen. Dat komt omdat de wegen veel drukker zijn in en rondom de stad waardoor er meer kans is op schade. Ook het parkeren in drukke steden is een risicofactor.

Goed opletten bij het afsluiten van een autoverzekering

Natuurlijk wil iedereen de goedkoopste autoverzekering. Niet bij iedere autoverzekeraar zijn de premieverschillen zo groot. Daarom loont goede informatievoorziening vooraf. Zeker na een verhuizing is het interessant om dan weer opnieuw naar de autoverzekering te kijken. Het kan dan zo zijn dat een andere autoverzekeraar een veel lagere premie biedt.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief