De Vrijheidsmaaltijd op 5 mei.
De Vrijheidsmaaltijd op 5 mei. Foto: Trudy Kroese

Diemen herdenkt en viert 75 jaar vrijheid

Algemeen

DIEMEN - In 2019 en 2020 wordt door heel Nederland gevierd en herdacht dat de Tweede Wereldoorlog vijfenzeventig jaar geleden werd beëindigd. Tal van landelijke, regionale en lokale partijen organiseren door het hele land herdenkingen, vieringen, lesprogramma's en tentoonstellingen. Lokale geschiedenis en persoonlijke verhalen staan daarbij centraal. Ook in Diemen worden speciale activiteiten ontwikkeld waarin 75 jaar vrijheid centraal staat.

Burgemeester Boog: "Naast het herdenken van de Tweede Wereldoorlog, vind ik het belangrijk ook in Diemen het gesprek op gang te brengen op scholen en met inwoners over het begrip vrijheid. Wat betekent vrijheid voor jou persoonlijk? Wat is ervoor nodig om te zorgen dat iedereen zich vrij kan voelen om te doen en te zijn wie hij of zij is, zonder daarbij andermans vrijheid geweld aan te doen? En realiseren we ons wel dat vrijheid kwetsbaar is?"

Lokale activiteiten

"We organiseren in Diemen natuurlijk altijd al bijeenkomsten rond dodenherdenking en een Vrijheidsmaaltijd. Maar komend jaar zullen daar nog andere activiteiten bijkomen. Wij werken aan een jaarprogramma waar bijvoorbeeld educatieve en culturele activiteiten onderdeel van uit kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan tentoonstellingen, een Vrijheidsconcert, een fotowedstrijd, voorstellingen in Theater de Omval en speciale herdenkingsmomenten. De gemeente sluit aan op landelijke initiatieven, maar gaat ook activiteiten organiseren met lokale verenigingen en instellingen. Zo worden vrijdag 4 oktober de eerste struikelstenen gelegd in onze gemeente, een initiatief van de gemeenteraad van Diemen, in samenwerking met de Historische Kring Diemen, het Comité Diemen 1940-1945 en het Nederlands Auschwitz Comité", aldus Boog.

Er wordt gewerkt aan een kalender met alle activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid. Deze kalender zal te zijner tijd via allerlei (social) mediakanalen worden gedeeld met inwoners.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief