Afbeelding
Partnerbijdrage

Vieze schooltassen? Zo heb je ze snel weer schoon.

Algemeen

Een paar weken geleden gingen trots met hun nieuwe rugzak naar school. Maar dat was toen. Een rugzak maakt nu eenmaal veel mee onderweg. Drinkbekers worden niet altijd goed dichtgedraaid, broodtrommels worden nog wel eens te snel weer terug de tas in gedaan. Pakjes drinken zijn niet van staal gemaakt en de mooie verftekening die toch nog niet helemaal droog bleek te zijn, moest mee naar huis.

Een tas is voor je kind een gebruiksvoorwerp en zo gebruiken ze hun tassen ook. Zien ze onderweg een vriendje voetballen, dan gaat de tas aan de kant. En nee je kind zag echt niet dat zijn tas in de modder belandde. Je kunt boos worden maar daar wordt de tas niet schoner van. Je kunt ze verplichten een camo print te kiezen, maar niet elk kind wordt daar blij van. Daarom geven we je tips om de tas weer spic en span te krijgen.

Kruimels, stof en zand
Een pakje koekjes dat onder in de tas is beland of hapte de rugzak van je kind net iets te veel zand in de speeltuin? Je denk er misschien niet direct aan maar de stofzuiger is de perfecte oplossing zijn voor het schoonmaken van een tas of rugzak als het om droge viezigheid gaat en zeker de ideale oplossing wanneer je tas onder het stof of zand zit. Ook verkruimelde koekjes kun je met een stofzuiger perfect uit alle hoekjes van de tas halen. Eventueel kun je een stukje panty over de zuigmond plaatsen zodat knikkers of andere verloren spullen niet in de stofzuiger zelf terecht komen.

Modder of vieze vlekken
Het kost wat tijd, maar de handwas is een goede manier om een kinderrugzak schoon te maken. Vul een grote bak met lauwwarm water en doe er schoonmaakmiddel of afwasmiddel in. Een klein scheutje is al genoeg. Zorg wel dat het water niet te heet is om de kleur van je tas te beschermen. omdat dit ten koste kan gaan van de kleur van de tas. Met een zachte borstel, spons of doekje kun je zachtjes boenen om de vlekken uit de schooltas te krijgen. Vlekken die moeilijk te verwijderen zijn, kun je er uit krijgen met een (oude) tandenborstel. Ook ideaal voor de moeilijke plekjes.

Tip: Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, zo voorkom je allergische reacties bij je kind én beschadiging van je tas.

Pas op met de wasmachine en droger
Het klinkt praktisch maar zeker niet alle schooltassen zijn geschikt voor de wasmachine. Wees daarom voorzichtig en controleer altijd eerst het wasvoorschrift voor je een schooltas of rugzak in de wasmachine in stopt. Gewatteerde laptopvakken, tassen met leren details en tassen voorzien van een waterdichte polyurethaan coating, kunnen zeker niet de wasmachine in!

Stop een rugzak ook nooit in de droger maar laat hem (het liefst op de kop) rusten op een droge plek. Door de droger kan je tas krimpen en gaat de vorm verloren.

Bescherm ritsen, knopen en andere details
Heeft je tas ritsjes, knoopjes, klittenband of andere leuke details? En mag je tas wel in de wasmachine, gebruik dan een kussensloop om je tas te beschermen. Kies voor een sloop met een rits of knopen of maak een stevige knoop in het kussensloop, dit voorkomt dat de tas tijdens de wasbeurt uit het sloop geslingerd wordt. Een wasbeurt rond de 20-30 graden is trouwens meer dan voldoende en zorgt er voor dat je schooltas niet krimpt in de was.

Hoe droog je je tas?

Rol de schooltas in een grote en droge handdoek. Zo wordt het overtollige vocht snel opgenomen door de handdoek. Is het lekker weer? Hang de schooltas dan in de schaduw in plaats van de zon om verkleuring van je tas te voorkomen. Gebruik je rugzak pas weer wanneer die echt droog en niet meer vochtig is. Het gebruik van een vochtige schooltas kan namelijk voor schimmel zorgen en dat is slecht voor de gezondheid.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief