Afbeelding
Partnerbijdrage

Duurzame inzetbaarheid werkt!

Algemeen

Als werknemer wil je prettig werken. Ontwikkeling, werkplezier en een goede gezondheid staan hierbij voorop. Dit is ook in het belang van je werkgever, die je hiervoor kan ondersteunen met deskundige begeleiding en advies van een arbeidsdeskundige. Zodat je je betrokken voelt, ontwikkeld blijft en goed blijft functioneren in je functie. Dit is wat duurzame inzetbaarheid betekent.

Waarom duurzame inzetbaarheid?
Duurzame inzetbaarheid van personeel is binnen slechts enkele jaren een belangrijk thema geworden binnen verschillende bedrijven. De term duurzame inzetbaarheid is erop gericht om personeel zo lang mogelijk in goede gezondheid en ontwikkeld aan het werk te houden. Want vitale medewerkers zijn productief een voldoende gemotiveerd. Zodoende verzuimen ze ook minder. Nu Nederland midden in de vergrijzingsgolf zit, blijft duurzame inzetbaarheid een zeer actueel onderwerp.

Een bedrijfsarts helpt bij duurzame inzetbaarheid
Willen werkgever en werknemer een succes maken van duurzame inzetbaarheid, dan is ook een duurzame aanpak nodig. Als werknemer heb je daarbij recht op bijstand van een bevoegd bedrijfsarts. Je werkgever is verplicht jou deze mogelijkheid te geven en de bedrijfsarts toegang te geven tot de werkvloer. Een open spreekuur bij je bedrijfsarts is er om te praten over je individuele en persoonlijke vragen over het werk. Al deze en andere diensten die de arbeidsomstandigheden voor de werknemer moeten verbeteren, worden geregeld via een deskundige arbodienst.

Wat zijn de taken van een bedrijfsarts?
Een bedrijfsarts is specialist in gezondheid en werk, en geeft onafhankelijk advies aan jou als werknemer. Hierbij geldt het medisch beroepsgeheim en uiteenlopende privacyregels. Het takenpakket van een bedrijfsarts bestaat uit:

- het ondersteunen bij de opstelling van het preventie- en verzuimbeleid;
- begeleiden bij de re-integratie van zieke werknemers;
- inzicht krijgen in de werkomstandigheden en -belasting;
- bereikbaar zijn voor vragen van werknemers met óf zonder klachten;
- overleggen met personeelsvertegenwoordiging en/of ondernemingsraad, en de preventiemedewerker.

Advies aanvragen?

Heb je vragen over duurzame inzetbaarheid? Dit is de specialisatie van arbodienst Preventix. Deze organisatie staat voor effectief verzuimbeleid en vroegtijdige preventie. Hierbij hoort het optimaliseren van de werkomstandigheden op de werkvloer, zodat duurzame inzetbaarheid haalbaar is en blijft. Treden er toch problemen op, dan zal Preventix je vanaf dag één zo goed mogelijk bijstaan.

Bekijk de website van Preventix of neem direct contact op voor advies.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief