Afbeelding
Foto: Ingrid Voet-van Vlijmen

Basisvaardigheden voor iedereen

Algemeen

DIEMEN - Stichting Welzijn Diemen (SWD), Leef en Leer! van de Openbare Bibliotheek Amsterdam en Stichting Lezen en Schrijven hebben op verzoek van de gemeente Diemen een plan van aanpak opgesteld voor een Netwerk basisvaardigheden in Diemen.

Wethouder Jeroen Klaasse: "Zo'n 10% van onze inwoners heeft moeite met de zogenaamde basisvaardigheden: lezen, schrijven, rekenen en/of digitale vaardigheden. Het niet of nauwelijks beheersen van deze basisvaardigheden heeft veel invloed op iemands leven. Het is moeilijker om een betaalde baan te vinden en te behouden, de financiële zelfredzaamheid neemt af en het kan zelfs de gezondheid negatief beïnvloeden. Het is dan ook belangrijk om deze inwoners te ondersteunen bij het verbeteren van de taal-, reken- en digitale vaardigheden. Deze ambitie is ook vastgelegd in het coalitieakkoord Duurzaam Samenleven."

De SWD wordt de trekker van het project, daarbij ondersteund door de beide andere stichtingen. Het plan van aanpak voorziet onder andere in het opstarten van een Taalhuis en een maatjesproject, maar ook in het meer bekendmaken van het bestaande aanbod en het begeleiden van inwoners naar dit aanbod.

In oktober van dit jaar gaat het project feestelijk van start.

Uit de krant