Foto: De Kersenboom

Leerlingen De Kersenboom leggen planten aan bij oorlogsmonument

DIEMEN - De gemeente heeft het oorlogsmonument aan de Overdiemerweg opgeknapt en de toegankelijkheid verbeterd. De steen is schoongemaakt en er is een trappetje met een paadje aangelegd. Samen met kinderen van groep 6 , 7 en 8  van brede school De Kersenboom zijn er afgelopen vrijdag nieuwe planten geplaatst rond het monument.

De Kersenboom heeft vorig jaar als eerste Diemense school een oorlogsmonument geadopteerd; de leerlingen zorgen ervoor dat het monument er netjes bijligt en leggen op speciale dagen bloemen. Hiermee wordt de herinnering aan de tweede wereldoorlog ook bij jongeren levend gehouden.

Het monument is opgericht ter herdenking van vijf mannen die op 17 december 1944 op deze plek zijn gefusilleerd. Dat was als represaille voor het ontregelen van het treinverkeer op de spoorbrug bij de Diemerplas door het verzet.

Het vijftal had niets met deze aanslag te maken, ze waren eerder door de Duitsers opgepakt en gevangen gezet voor illegale activiteiten. Hun namen stonden op een lijst van kandidaten die als vergelding konden worden geëxecuteerd.

Meer berichten