Advertentie

De populairste poolspellen om te spelen

Pool is al eeuwenlang een populair spel. En met goede reden: het tonen van je behendigheid en inzicht geeft evenveel voldoening als het potten van de juiste bal. Ook is het een leuk spel om naar te kijken. Vandaar dat zoveel mensen poolen, op zoveel verschillende manieren. Thuis, tijdens het uitgaan of met serieuze wedstrijden. Dit spel wordt ook steeds leuker als je bekend raakt met de verschillende spelvarianten, poolkeuen, pomerans en andere toebehoren die professionele spelers gebruiken.

Ken je spel
Poolen is slechts een van de vele vormen van biljart. Het bekendste biljartspel is natuurlijk poolbiljart, wat we in Nederland – net als in de VS, simpelweg 'pool' noemen. Vooral onder jongeren is dit afwisselende spel populair. Speel je pool in een café, met vrienden of in verenigingsverband, dan speel je waarschijnlijk een of alle van de volgende poolspellen:

8-ball

8-ball speel je met 16 ballen: één witte speelbal en 15 genummerde poolballen. Hierbij speel je uitsluitend de hele of juist halve ballen weg. De 'hele' ballen hebben de nummers 1 tot en met 7 en noem je 'solids'. De 'halve' ballen hebben de nummers 9 tot en met 15 en noem je 'stripes'. De zwarte bal is de 8-ball.

9-ball

9-ball speel je met 10 ballen: één witte speelbal en 9 genummerde ballen. Hierbij moet je altijd de bal met het laagste nummer raken. Als speler nomineer je geen pocket. Je wint als je de 9-ball correct hebt gepot.

Straight-pool

Straight-pool speel je met 16 ballen: één witte speelbal en 15 gekleurde ballen. Tegen een of meerdere spelers probeer je zoveel mogelijk ballen te potten, tot een vooraf afgesproken puntenaantal. Elke bal is één punt waard.

De juiste pomerans voor het verschil
Gevorderde spelers weten welk verschil de pomerans kan maken. Deze bepalen zowel het spelplezier als de spelresultaten en kunnen zelfs een matige keu sterk verbeteren. Een bekende winkel hiervoor is De Biljartshop, met een veelzijdig aanbod met onder meer witte economy schuifpomeransen, plastic schroefpomeransen en gelaagde pomeransen. Exclusieve producten zijn de Black Laminated Tip M-14, Aluminium Insert VP2 Longoni en de 9-laagse Topaz en 13-laagse Emerald pomeransen van het merk Aura. Ook vind je hier zowel betaalbare als meer exclusieve keuen.

Meer berichten