De proefuitvaart was over de Amstel, maar op- en afstappen kan straks ook in Diemen.
De proefuitvaart was over de Amstel, maar op- en afstappen kan straks ook in Diemen. Foto: Marieke van Veen

Een proefuitvaart, juist omdat in het echt alles moet kloppen

Bedrijven

DIEMEN - Iede Hoorn, die uitvaarten in Amsterdam en Diemen verzorgt, gaat samen met Elvie Baarbé uit Weesp uitvaarten over het water aanbieden. Dat is eerder deze maand getest en in beeld gebracht. Een bijzondere dag.

Een rouwkist, dragers, bloemstukken, bedroefde mensen, alles en iedereen is aanwezig bij een uitvaart op Zorgvlied. Alleen de overledene ontbreekt. Het gaat om een proefuitvaart, juist omdat in het echt alles moet kloppen

Over de Amstel
Voor de proefvaart is gekozen voor een vaartocht van de Magere Brug naar begraafplaats Zorgvlied in Amsterdam. De 'Dame van Amstel' van Rederij Belle vervoert de kist, de figuranten en de uitvaartprofessionals over de Amstel naar het kerkhof aan de Amsteldijk. Een tweede, kleinere boot met een fotograaf en een cameraman aan boord vaart mee, zodat alles wordt vastgelegd.

Tot in de puntjes voorbereid
"Aan een uitvaart moet alles kloppen", vertelde Elvie Baarbé voor de proefuitvaart. "Je kunt het immers niet overdoen. Dat is een gedachte die sterk leeft bij nabestaanden en dat betekent voor ons dat we alles tot in de puntjes moeten regelen en voorbereiden." Zo gek is het dus eigenlijk niet, deze 'schijnvertoning'.

Raar te kijken
Hoe de wateruitvaarten straks in de praktijk verlopen, hangt af van de wensen van de overledene en zijn of haar nabestaanden. En de praktische mogelijk- en onmogelijkheden natuurlijk. Want wie niet aan het water woont, kan daar dus ook niet per boot worden opgehaald. En ook lang niet elke begraafplaats of crematorium heeft vaarwater met een aanmeermogelijkheid voor de deur. Zorgvlied dus wel, alleen staan de medewerkers deze middag wel even raar te kijken als er een boot met kist arriveert. 

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant