Afbeelding

Onderzoek: nieuwbouw op terrein in Buitenlust is mogelijk

Algemeen

DIEMEN - Het is mogelijk om op het sport- en spelterrein in de wijk Buitenlust 45 woningen te bouwen. Dit heeft een haalbaarheidsonderzoek uitgewezen.

De gemeente wil op die plek 45 sociale huurwoningen bouwen. Bewoners van Buitenlust zijn tegen de plannen. De gemeente wil nu eerst intensief overleg voeren met de bewoners van Buitenlust en pas daarna een besluit nemen of er al dan niet nieuwbouw op die plek komt.

Eén bouwblok

Er is volgens het onderzoek ruimte voor 45 woningen gestapeld in één bouwblok - maximaal 4 bouwlagen. De parkeernorm zou 0,85 worden. Er wordt uitgegaan van twee modellen. Model 1 gaat uit van een gebouw aan de bestaande straat. De bebouwing wordt op deze straat georiënteerd door de voordeuren aan de straat te leggen. De woningen op de begane grond krijgen een voor- en achtertuin. De wooneenheden op de overige verdiepingen worden ontsloten door middel van een galerij die op het noorden ligt. Deze galerij moet opgenomen worden in de gevel zodat deze mee gaat doen in de architectuur van het gebouw. De leefruimtes (woonkamer en keuken) kunnen hierdoor op de zuidzijde worden gericht.

Model 2 is in grote lijnen identiek aan model 1. Het gebouw is echter verschoven in westelijke richting. Hierdoor ontstaat ruimte aan de oostkant om het parkeren te realiseren. Als na invoering van de blauwe zone blijkt dat deze parkeerplaatsen niet nodig zijn kunnen deze deels of helemaal komen te vervallen. De bestaande groenzone kan dan ingericht worden voor spelen en recreëren. Door het gebouw in westelijke richting te schuiven wordt deze beter georiënteerd op de bestaande wandelpaden van Buitenlust. Het complex maakt meer deel uit van de van de wijk.

Woningstichting Rochdale zal in overleg met de omwonenden eventueel alternatieven ontwikkelen.

Overleggen

Het college van B en W wil met de bewoners van Buitenlust overleggen over de plannen. "Voor alle verdichtingslocaties geldt dat dit een stevige ingreep is in de woonomgeving van de al aanwezige huurders en eigenaren. Ook in Buitenlust is dit het geval. In de volgende fase van onderzoek en ontwikkeling zullen de effecten op alle aspecten van de leefbaarheid in beeld moeten worden gebracht.  Gemeente en bewoners zullen samen aspecten als spelen, groen, goede openbare ruimte, veiligheid, verkeer, parkeren, klimaatadaptatie, waterberging etc. in kaart brengen. En samen met bewoners zullen voorstellen voor de nieuwe situatie worden ontwikkeld. Rochdale zal de bewoners betrekken bij het ontwerp van de nieuwe appartementen. Een definitief oordeel over de mogelijkheden van nieuwbouw kan pas getrokken worden nadat de plannen voor zowel de openbare ruimte als voor de appartementen gereed zijn", aldus het college van B en W.

Uit de krant