Stanley Menzo: 'Het Cruyffcourt is een goede gelegenheid voor kinderen om een balletje te trappen.'
Stanley Menzo: 'Het Cruyffcourt is een goede gelegenheid voor kinderen om een balletje te trappen.' Foto: Trudy Kroese

Stanley Menzo: 'Voetballen leer je door te voetballen'

Mensen

DIEMEN - Na een periode in Zuid-Afrika is oud-Ajacied Stanley Menzo weer terug in Nederland én komt hij binnenkort met zijn vrouw en zoon weer terug naar Diemen-Noord. Hoog tijd voor een goed gesprek.

Diemen is niet nieuw voor Menzo en zijn gezin. "In 1999 werd ik teruggekocht door Ajax en kwamen we op zoek naar een huis in Diemen terecht. Ik kocht het huis van Jari Litmanen. Nu komen we weer terug. Ons huis in Diemen blijft de basis. We hebben een fijn huis, ik houd van rust, die hebben we hier. En met de scooter ben ik in 10 minuten in de stad, ideaal dus."

"Het veld ligt er nog mooi bij", merkt Menzo op als hij bij het Cruyff Court in Diemen-Noord op de foto gaat voor het artikel in het DiemerNieuws. "Wordt het wel vaak gebruikt door de jeugd?" Het doet hem goed als dat beaamd wordt. Zo is er gelegenheid voor kinderen om lekker een balletje te trappen. Hoewel, liever nog op straat. Daar leerde hij zelf als jongetje in Amsterdam-Oost ook voetballen, én natuurlijk keepen.

Waarom leren kinderen op straat zo goed voetballen?
"Ik voetbalde in mijn jeugd met mijn vrienden heel veel op straat. Daar leer je zo veel van. Voetballen leer je door te voetballen. Je hebt er ook weinig voor nodig: een bal, een pleintje en een groep vriendjes. Dat gaat automatisch als je het leuk vindt. We voetbalden op steen, ik keepte ook op straat en ben veel gevallen, maar ik had geen blessures omdat je automatisch bepaalde weerstanden opbouwde en valtechniek ontwikkelde."

Er is natuurlijk wel minder ruimte om veilig op straat te voetballen.
"Daarom zijn de Cruyff Courts erg goed. Maar we willen steeds meer terug naar natuurlijk voetballen. Zo zijn er bij wedstrijdjes tussen jongere voetballertjes geen scheidsrechters meer tegenwoordig. Dat was vroeger niet anders op straat. We maakten onze eigen regels en respecteerden die. Zo is voetbal groot geworden en dat moet als basis weer terugkomen: leren voetballen door te voetballen. Kinderen meer zelf laten ontwikkelen en niet alles voorkauwen, maar je moet ze ook wel dingen bijbrengen. Natuurlijk gaat er veel meer geld om in de voetballerij tegenwoordig, we moeten wel meegaan in de tijd waarin we nu leven."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant