Afbeelding
Foto: Ingrid Voet-van Vlijmen

Raad van State: Vergunning voor vuurwerkhandel terecht ingetrokken

Algemeen

DIEMEN - Het gemeentebestuur van Diemen heeft terecht de vergunning van vuurwerkhandel IRecovery/Rowy eind 2016 ingetrokken. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald in een hoger beroep van de eigenaar van het bedrijf. De vergunning werd ingetrokken na verontrustende informatie over de eigenaar.

De politie meldde het gemeentebestuur na het verlenen van de vergunning dat de handelaar zes keer was veroordeeld vanwege overtredingen van de vuurwerkregels. Zijn advocate ontkende die feiten niet. Maar ze beschuldigde het gemeentebestuur ook van het overtreden van de regels.

Vertrouwen geschonden

Zo was onder andere het vertrouwen van de vuurwerkhandelaar geschonden door hem wel eerst een vergunning te verlenen en die later in te trekken, vlak voordat de verkoop in een pand aan de Venserweg kon beginnen. Daardoor heeft hij financiële schade geleden, stelde de advocate.

Eerdere veroordelingen

Volgens de Raad van State is dat verwijt onterecht, want de vuurwerkhandelaar heeft zelf bij het aanvragen van zijn vergunning niets gemeld over zijn eerdere veroordelingen. Omdat hij dit niet heeft gedaan, zijn de gevolgen voor zijn rekening, oordeelt de Raad van State.

De Raad van State vindt ook niet dat het gemeentebestuur te lang heeft gewacht met het intrekken van de vergunning, vlak voor de verkoopperiode. Het gemeentebestuur moest na de melding van de politie zorgvuldig en zo snel mogelijk beslissen. Daarvoor moest eerst voldoende bewijs tegen de vuurwerkhandelaar worden verzameld. Toen dat binnen was, heeft het gemeentebestuur meteen ingegrepen.

Uit de krant