Afbeelding

Nieuwe plannen, geen lastenverhoging

Politiek

DIEMEN - De gemeenschap versterken, een sociaal Diemen, fors investeren in duurzaamheid en nieuwe voorzieningen, daarvoor wil het college van B en W de komende jaren geld uittrekken.

In de kadernota 2019 is voor de plannen uit het coalitieakkoord nu ook op grote lijnen vastgelegd hoe dat financieel kan worden uitgevoerd.

Gemeenschap versterken
Het college van B en W denkt onder meer aan straatcoaches voor een preventief jeugdbeleid; het terugdringen van fraude en ondermijnende criminaliteit (voortzetten operatie Scheerlicht) en wil Diemen presenteren als aantrekkelijke woonplaats voor leerkrachten van Diemense scholen.

Sociaal Diemen
Ook wordt er geld uitgetrokken voor het terugdringen van werkeloosheid, schuldhulpverlening, de Stadspas en het Huis van de Buurt.

Klimaatbeleid
Om de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid te behalen, moeten er vanuit de gemeente meer ambtenaren aan kunnen werken en komt er geld voor de ontwikkeling van klimaatbeleid.

Nieuwe voorzieningen
Tot 2022 wordt ruim 51 miljoen uitgetrokken voor nieuwe voorzieningen. Het college wil het geld besteden aan de aanleg van een hockeyaccommodatie, een gecombineerd kunstgrasveld voor voetbal en hockey en een nieuwe sporthal. Vanaf 2020 wordt er een nieuwe basisschool met gymzaal gebouwd in Bergwijkpark en er zijn plannen voor een middelbare school. Ook de renovatie van het zwembad, de verhuizing van de openbare bibliotheek en de bouw van de spooronderdoorgang bij station Diemen-centrum staan op het programma.

Geen lastenverhoging
Het college verwacht dat voor het realiseren van de plannen geen lastenverhoging voor de inwoners van Diemen nodig is.

Donderdag 19 juli praat de gemeenteraad over de kadernota. In september presenteert het college de begroting 2019 met gedetailleerde plannen en concrete activiteiten.

Uit de krant