Afbeelding
Foto: Fergil Hesterman

Fergil Hesterman wint ook op grote hoogte

Sport

DIEMEN/LESOTHO - Met het volbrengen van zijn vijfde IJs Mijl in de bergen van Lesotho, Zuid-Afrika op 3000 meter hoogte voegt Fergil Hersterman een derde continent toe aan zijn Ice7Challenge.

Hesterman deed in Lesotho mee aan het Zuid-Afrikaanse kampioenschap ijszwemmen. Het kampioenschap werd gestreden in drie dagen en er werd gezwommen in een kleine dam.

Kwalificatie
Na een briefing en de medische keuring moesten de deelnemers een korte testzwem houden. Dit was nodig vanwege het feit dat er op deze hoogte minder zuurstof in de lucht zit. Naast de verplichte testzwem waren de deelnemers ook verplicht deel te nemen aan de 500 meter op dag twee als kwalificatie voor het echte kampioenschap over 1000 meter op dag drie.

500 meter
Bij een watertemperatuur van 2,2 graden wist Fergil met succes zijn 500 meter te volbrengen: hij werd eerste in een tijd van 6.20.46. Hiermee kwalificeerde hij zich niet alleen voor de 1000 meter, maar kreeg hij van organisator en IISA voorzitter Ram Barkai ook toestemming om een IJs Mijl te zwemmen.

1000 meter
Zaterdag zwom Fergil na het finishen van de 1000 meter in een tijd van 12.53.15, ook goed voor de eerste plaats, nog 610 meter verder, bij een watertemperatuur van 3 graden. In een tijd van 21 minuten en 51 seconden zwom Fergil zijn vijfde IJs Mijl en voegde hij het derde continent toe aan zijn Ice7Challenge.


Ook op grote hoogte was Hesterman de snelste in het ijskoude water. 

Uit de krant