Afbeelding
Advertentie

Kinderen presteren beter met verantwoorde catering op school

Ingezonden

"Ieder kind heeft recht op een gezond gewicht", dat is het uitgangspunt van Stichting Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG). De stichting gelooft in de kracht van een gezonde omgeving voor kinderen en focust zich dan ook op het verbeteren van hun leefomgeving. Een van die omgevingen is school, hier brengt een kind veel tijd door. De rol van JOGG hierin is het stimuleren van scholen door deel te nemen aan het Gezonde School-programma. Want gezonde kinderen presteren beter op school. Een betere gezondheid kan worden bereikt door voldoende sport en beweging aan het lesprogramma toe te voegen maar ook met een verantwoorde scholencatering.

Begin bij de basis: de leefomgeving van het kind
Met alleen een gezonde aanpak op school bereik je niet dat kinderen gezonder gaan eten en meer bewegen. Ook thuis, de wijk, vrije tijd en het werk heeft zo zijn eigen specifieke aanpak nodig. Een gezonde jeugd begint bij omgeving en vanuit deze gedachte gaat JOGG te werk.  Het stimuleren van een gezonde, actieve en sportieve leefstijl kan niet vroeg genoeg beginnen. Op de basisschool wordt al de basis gelegd door middel van zoveel mogelijk verantwoorde traktaties, fruit- en groentemomenten. Ook wordt er voldoende gespeeld en met elkaar bewogen. Maar is er op het voortgezet onderwijs net zoveel aandacht voor een gezonde levensstijl?

Gezond aanbod in kantine en foodmachines

Als tweede opvoeder kan een school een belangrijke bijdragen leveren aan de gezondheid van het kind. De school behoort een goed voorbeeld te geven, waardoor jongeren leren om verantwoorde keuzes te maken. In een gezonde schoolkantine wordt een verantwoord assortiment aangeboden met verse broodjes, soep, fruit, smoothies. Als alles vers is, is het ook verantwoord. Ook het aanbod van de foodmachines en frisdrankautomaten kan gezonder. Het is beter om deze met verantwoorde tussendoortjes, zoals mueslirepen, crackers, sapjes en water te vullen. En geen koeken, chips of koolzuurhoudende frisdrank. Zo krijgen leerlingen en leerkrachten geen ongezonde alternatieven binnen en draagt de school bij aan het verbeteren van leer- en werkprestaties.

Een gezonde leefomgeving voor iedereen
Een derde van de Nederlandse gemeente zet zich al in voor een gezonde omgeving? Het creëren van een Gezonde School vergt een goede voorbereiding. Gelukkig levert de JOGG ondersteuning. Een zogenaamde JOGG-regisseur kan de school hier uitstekend in begeleiden. Door het toepassen van deze aanpak draagt een school stap voor stap bij aan de bewustwording van een gezonde levensstijl. Ook kan JOGG iets betekenen voor bedrijven en sportkantine. Op deze manier wordt gezond eten en bewegen de normaalste zaak van de wereld. Of je nu iets nuttigt op school, op je werk of in de sportkantine, JOGG maakt het verantwoord.

Ook een gezonde catering op school?
Een gezonde scholencatering is een essentieel onderdeel van de Gezonde school-aanpak. Is uw school op zoek naar een gezonde en bewuste catering voor de kantine op school? Dan vindt u in ProFood de juiste partner. Wij kunnen u een totaalpakket op het gebied van scholencatering bieden. Naast een verantwoorde schoolkantine, zijn wij ook het adres voor foodmachines en koffieautomaten voor scholen en bedrijven. Het is mogelijk om bij om een proefplaatsing aan te vragen. Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op www.profood.nl. Of telefonisch contact opnemen via 0229-269599 of stuur een mailtje naar info@profood.nl.

Uit de krant