Afbeelding

HOW TO | Hoe maak je een tuinontwerp?

Advertorial

Ga jij je tuin een make-over geven, of heb je een nieuwbouwhuis waar de tuin nog van aangelegd moet worden? Dan is een goede voorbereiding een belangrijk onderdeel! 

Waar begin je mee?

Pen en papier! Begin op tijd met inspiratie op te doen. Leg een pen en papier klaar en schrijf alles op wat je te binnen schiet, wat je belangrijk vindt. Ga niet nadenken of het wel relevant is, maar blijf lekker schrijven tot je hoofd helemaal leeg is. Dit hoeft niet met 1 a 2 dagen klaar, maar neem de tijd. Wat je ook nog kunt doen is alle ergernissen die je in een tuin ervaren hebt op te schrijven, dit kan erg waardevol uitpakken. Dit kan wateroverlast zijn of groene aanslag, planten die het slecht deden of verzakkingen. 

Schrijf ook alle kenmerken op die voor jou van belang zijn, denk hierbij aan bergruimte, kindvriendelijke tuin, terras op ochtend of middagzon, privacy, parkeerplaats. 

Inspiratie opdoen.

Ga eens lekker rondneuzen op internet en Pinterest. Maak een bord met beelden die je mooi vindt en schrijf er eventueel bij wat je er mooi aan vindt. Leg plaatjes naast elkaar en kijk uiteindelijk naar wat je het mooiste vindt. 

Tuinstijl bepalen. 

Je tuin moet aansluiten bij je huis en interieur. Omschrijf jouw stijl en ga dit vergelijken met je inspiratiebord wat je hebt gemaakt. Hou je van strakke lijnen of meer van ronde, organische vormen? Of wil je dit graag combineren? Hou je juist van veel kleur of heb je het liever wat rustiger? Wil je met hoogtes werken of alles vlak? Moet er een stuk overdekt worden? Dit zijn allemaal vragen die van belang zijn. Er zijn veel soorten stijlen, een paar voorbeelden hiervan zijn: Moderne tuin, stadstuin, boerderijtuin, bostuin, loungetuin, kindvriendelijke tuin, landelijke tuin en klassieke tuin. 

Meten is weten

Zorg ervoor dat je een tekening van heel je perceel hebt, zodat je ook kan zien hoe je woning staat i.v.m. ramen en deuren waar je rekening mee moet houden. Bij voorkeur een schaalverhouding, die geeft je het beste inzicht in de werkelijkheid. Geef hierop ook aan als er dingen zijn die moeten blijven staan zoals bijvoorbeeld een boom of schuur.  

Budget.

Met een budget kun je doelgericht gaan ontwerpen en kijken wat er mogelijk is. Als je weet wat je budget is kan je ook betere keuzes maken. Een tuin aanleggen kost een hoop geld, dit is vaak wel een éénmalige uitgave waar je jaren mee vooruit kan. Denk daardoor ook goed vooruit bij het ontwerpen van een tuin. Zit je in de jonge kinderen, hou er dan rekening mee dat deze ook weer groter worden en dat de tuin dan nog steeds naar wens is. 

Tuin schetsen en ontwerpen.

Je tuin gaan ontwerpen is een belangrijk onderdeel. Hier bepaal je wat uiteindelijk jouw droomtuin wordt. Het is daarom belangrijk dat er geen fouten gemaakt worden. 

Wil je de tuin zelf schetsen met pen en papier of ga je voor digitaal? Er zijn ook programma’s en websites die dit aanbieden. Wil je het zelf op papier doen, heb je het volgende nodig: Groot blad papier, potlood, liniaal, geodriehoek en een gum. Daarna kan je stapsgewijs aan de slag. 1. Waar komen de looppaden? 2. Waar wil je tegels en je terras 3. Wil je een schutting, pergola of een overkapping? 4. Waar komt in jouw tuin de zon en schaduw? 5. Waar wil je welke planten? 

Je begint dus met de belangrijkste, dat zijn de looppaden en je terras. Heb je al een tuinset, of moet je nog een tuinset uitzoeken, houd hier rekening mee met het aanleggen van je terras. Ga je voor een loungeset of eetset? Alle tuinsets zijn er in verschillende groottes, aan de hand daarvan kan je dan ook de grote van je terras bepalen. Let er ook op dat je voldoende loopruimte krijgt op het terras. Ga je voor 1 terras of 2? Kies je voor een overkapping, dit kan dan ook weer de grootte van je terras bepalen. In de megastores van Tuinmeubelshop vind je ook veranda’s waar je goed kunt inschatten welk tuinset onder welke veranda mooi staat. 

Het is ook belangrijk om te kijken of je regenwater weg kan in de tuin. Leg hiervoor voldoende beplanting aan, je kunt ook kiezen voor grind, of voor een goede watergoot in de tuin. 

Daarna ga je kijken waar je eventueel nog een gazon wilt hebben, of er nog speeltoestellen geplaatst moeten worden voor kinderen, en welke beplanting je waar wilt hebben. 

Voorwerk

Trek je tuin handschoenen aan, want het is tijd om buiten aan de slag te gaan. Alle materialen of planten die je niet meer gaat gebruiken kan je eruit halen en afvoeren. 

Je kan het laten doen, maar om koste te besparen kan je dit ook zelf doen. Bedenk van tevoren wat voor hulpmiddelen je hiervoor nodig hebt. Denk hierbij aan een kruiwagen, een goeie schop. Misschien een container of aanhanger om al het afval in te doen. En extra handen zijn ook altijd welkom. 

Kies ervoor om de grootste onderdelen als eerste je tuin uit te halen. En daarna pas de kleine onderdelen. Is je tuin leeg, dan kan de hovenier komen. Je kan er nog voor kiezen om je tuin zelf te egaliseren en aan te leggen, maar wees dan goed voorbereid zodat je goed weet wat je moet doen. 

Aanleggen 

Is je tuin leeg, dan kan de hovenier komen! Je kan er nog voor kiezen om je tuin zelf te egaliseren en aan te leggen, maar wees dan goed voorbereid zodat je goed weet wat je moet doen.
Op naar jouw ultieme droomtuin!

Uit de krant