Afbeelding

Aansprakelijkheidsverzekering; dit moet je allemaal weten voor je er een afsluit!

Advertorial


Ondanks dat een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is, zijn er veel Nederlanders die deze verzekering wel afsluiten. Dit komt vooral doordat je minder risico loopt door je te verzekeren voor aansprakelijkheid. Heb je momenteel nog geen aansprakelijkheidsverzekering, maar wil je er wel eentje afsluiten? Sluit dan niet de eerste beste verzekering af die je tegenkomt. Er zijn namelijk een aantal dingen die je moet weten voordat je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit. In deze tekst zetten wij de belangrijkste zaken voor je op een rijtje.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Voordat je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit, kunnen wij ons voorstellen dat je eerst wat meer over deze verzekering wilt weten. Vandaar dat we hier beginnen met het beantwoorden van de vraag ‘wat is een aansprakelijkheidsverzekering?’. Kort door de bocht is dit een verzekering die schade aan (spullen van) anderen dekt wanneer je hier volgens de wet aansprakelijk voor bent. Je sluit deze verzekering niet alleen voor jezelf af, maar ook voor je partner en eventuele kinderen. Zelfs schade door een huisdier valt binnen de dekking van een aansprakelijkheidsverzekering. Wanneer je deze verzekering afsluit, ben je niet verzekerd voor schade aan gehuurde spullen, schade die ontstaat tijdens het werk en schade die wordt aangericht met of door een motorvoertuig. 

Aansprakelijkheidsverzekering en eigen risico

Bij sommige verzekeringen krijg je te maken met eigen risico. Je draait in dat geval zelf op voor (een deel van) de kosten. Sluit je een aansprakelijkheidsverzekering af? Dan hoef je hier niet bang voor te zijn. De meeste verzekeraars werken namelijk niet met een eigen risico bij deze verzekering. Word je aansprakelijk gesteld voor schade waar je volgens de wet aansprakelijk voor bent? Dan wordt het volledige bedrag vergoed door de verzekeraar waarbij je de verzekering hebt afgesloten. Je hoeft zelf dus helemaal niets te betalen, zelfs geen klein deel van het bedrag. 

Kosten van een aansprakelijkheidsverzekering

Net als voor iedere andere verzekering draag je ook voor een aansprakelijkheidsverzekering iedere maand premie af. Wij kunnen ons voorstellen dat je wilt weten hoeveel premie je betaalt voor een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Bij de meeste verzekeraars kost de standaardverzekering slechts een paar euro per maand. Vaak heb je de mogelijkheid om deze verzekering uit te breiden. Je bent in dat geval beter verzekerd, maar je betaalt ook een hogere premie. Er is overigens een manier waarop je kunt besparen op de premie van een aansprakelijkheidsverzekering. Hoe? Door deze verzekering af te sluiten bij de verzekeraar waarbij je ook andere verzekeringen hebt lopen. De kans is dan groot dat je korting krijgt op de premie. Hierdoor kan een aansprakelijkheidsverzekering (veel) goedkoper uitvallen.

Hoe sluit je een aansprakelijkheidsverzekering af?

Je weet inmiddels nagenoeg alle ins en outs van een aansprakelijkheidsverzekering. Hierdoor kun je voor jezelf bepalen of jij je wilt verzekeren voor aansprakelijkheid. Wil je deze verzekering afsluiten? Dan ben je vast benieuwd hoe je dit doet. Gelukkig is dit bijzonder makkelijk, want bij de meeste verzekeraars kun je online een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Bezoek de website van de verzekeraar waarbij jij je wilt verzekeren voor aansprakelijkheid, stel je verzekering samen en verstuur je aanvraag. Vaak duurt het niet lang voordat een aansprakelijkheidsverzekering ingaat, waardoor je vrijwel direct verzekerd bent voor schade die je aanricht aan (spullen van) anderen.

Uit de krant