Afbeelding

Wat is slijmbeursontsteking en hoe voorkom ik het?

Advertorial

Bursitis, ook wel slijmbeursontsteking genoemd is een ontsteking van de minuscule, met vloeistof gevulde zakjes (bursae) die botten en spieren beschermen. De slijmbeurzen, die zich dicht bij de gewrichten bevinden, zoals de schouder, elleboog, heup, knie en enkel, dienen om de wrijving te verminderen en de spieren en pezen gemakkelijk te laten bewegen.

Slijmbeursontsteking voorkomen is gemakkelijker dan je denkt!

Beweeg regelmatig om je spieren sterk en soepel te houden. Richt je op activiteiten met weinig impact, zoals yoga, zwemmen of fietsen, om de stress op je gewrichten te verminderen.

Als je de hele dag aan een bureau zit, zorg er dan voor dat je elk uur opstaat en rekt om te voorkomen dat je gewrichten stijf worden. Neem dus genoeg pauzes tijdens het werk.

Luister naar je lichaam

Als je pijn of ongemak voelt in een gewricht, neem dan een pauze en laat je lichaam rusten. Ga niet door de pijn heen, want dat kan het probleem verergeren.

Gebruik je andere arm in plaats van de getroffen arm als je een slijmbeursontsteking in je schouder of elleboog hebt, in ieder geval totdat het ongemak weggaat. Mogelijk moet je gewichtdragende activiteiten (staan, lopen, joggen) een tijdje beperken als je slijmbeursontsteking hebt in de heup, knie of hiel. Probeer altijd te rusten met één been omhoog.

Reken op vrienden en familie

Laat vrienden, familie en collega’s je helpen bij de dagelijkse taken. Afhankelijk van waar en hoe ernstig de slijmbeursontsteking is, kun je ook een stok, een brace of spalken gebruiken. Het gebruik van een stok in de andere hand kan nuttig zijn als je een heupslijmbeursontsteking hebt, omdat het de druk op de aangetaste heup kan verlichten. Een geblesseerde knie of elleboog kan comfortabel aanvoelen in een spalk of brace (en je eraan herinneren de pijnlijke plek te laten rusten).

Massage kan ontspannend werken

Ook kan het helpen om pijnlijke gewrichten beter te doen aanvoelen. Als de slijmbeursontsteking wordt veroorzaakt door een infectie, moet je echter vermijden het gebied te masseren omdat je onbedoeld de verspreiding van de infectieverwekker door het lichaam kunt veroorzaken.

Als je twijfelt, laat de massage dan achterwege. Neem in plaats daarvan ontstekingsremmende vrij verkrijgbare medicijnen, rust en leg het gebied hoger. Bel de dokter als deze maatregelen niet binnen een paar dagen tot verbetering leiden.

Misschien wel de belangrijkste tip:

Een goede houding helpt het gewicht gelijkmatig over het gewrichten te verdelen en vermindert het risico op slijmbeursontsteking. Sta rechtop, houd je schouders naar achteren en voorkom dat je achterover leunt. Dit geldt ook tijdens het sporten.

Het loont om te denken aan de lange termijn

Onthoud dat het verzorgen van je lichaam en gewrichten loont op de lange termijn. Door deze eenvoudige gewoonten in je dagelijkse routine op te nemen, kun je bursitis voorkomen en jarenlang pijnvrij blijven. Daarom is slijmbeursontsteking verhelpen zo belangrijk om last op lange termijn te voorkomen.

Bursitis kan worden veroorzaakt door overbelasting

Herhaaldelijk buigen of knielen kan druk uitoefenen op de slijmbeurzen en de ontsteking verergeren. Bursitis kan ook het gevolg zijn van de ontsteking door artritis, die ook gevolgen kan hebben voor de slijmbeurzen. Of je nu gewichten tilt, voetbalt, hardloopt of huishoudelijke klusjes doet, zorg ervoor dat je de juiste vorm aanhoudt om de druk op je gewrichten te verminderen.

Vergelijkbare ontstekingen – even vervelend, maar goed te voorkomen

Tendinitis, de ontsteking van pezen die spieren met botten verbinden, is een aandoening die vergelijkbaar is met bursitis. Omdat pezen mettertijd verslechteren, kan tendinitis iedereen op elke leeftijd treffen, maar het treft mensen van middelbare leeftijd en ouder het vaakst.

Tenniselleboog en de achillespees zijn slechts enkele van de lichaamsdelen waar tendinitis kan ontstaan. Net als bursitis kan tendinitis de bewegingsvrijheid beperken en pijn, oedeem en andere symptomen in het getroffen gebied veroorzaken.

Een andere blessure die vergelijkbaar is met bursitis en tendinitis is artritis

Artritis is een veel voorkomende aandoening die de gewrichten aantast en ontstekingen, pijn en stijfheid veroorzaakt. Er zijn verschillende soorten artritis, waaronder artrose, reumatoïde artritis en jicht, elk met hun eigen specifieke oorzaken en symptomen. Net als bursitis en tendinitis kan artritis mensen van alle leeftijden treffen, maar het komt het meest voor bij oudere volwassenen.

Uit de krant