
Top 10 fouten bij huizen kopen: loop er met een boog omheen
AdvertorialWist je dat veel huizenkopers fouten maken bij het kopen van een huis? Soms komen deze fouten je duur te staan. Bijvoorbeeld wanneer je dacht meer te kunnen lenen en je tóch de financiering niet kan rondkrijgen. Wapen jezelf voor dit soort valkuilen.
Rens Kamer, van https://www.hypotheek4starters.nl/ vertelt hoe je ze voorkomt.
1. Kopen zonder kijken
Tenzij je aan het programma ‘kopen zonder kijken’ meedoet, is het géén goed idee. Wanneer je blind een huis koopt, laat je alles over aan de verkopende makelaar. Mankementjes aan het huis als houtworm in de fundering of verzakkingen worden wellicht verbloemd of helemaal verzwegen. Uiteraard moet de verkopende partij open zijn, maar de koper moet op zijn beurt óók onderzoek doen naar de woning.
2. Geen adviseur raadplegen
Je biedt op een huis. Tekent de voorlopige koopovereenkomst. 3 dagen gaan voorbij, en…dan blijkt dat je de financiering niet kan rondkrijgen. Meer bieden dan je je kunt veroorloven kan gebeuren, wanneer je geen adviseur hebt raadpleegt. Bereken je startershypotheek samen met een hypotheekadviseur. Bekijk hier het overzicht met 71x actuele hypotheekrentes.
3. Geen bouwtechnische keuring aanvragen
Een nieuwbouwhuis uit 2018 heeft wellicht geen bouwtechnische keuring nodig. Heel anders is dit voor een huis uit de jaren ’30 Het advies is toch om altijd een bouwkundig onderzoek te doen. Ook bij een nieuwbouwwoning kunnen mankementen aanwezig zijn. Mochten er zich geborgen gebreken voordoen, dan kun jij je op de ontbindende voorwaarde beroepen.
4. Ontbindende voorwaarden achterwege laten
Na 3 dagen bedenktijd zit je altijd vast aan de koop. Het is zuur wanneer er zich bouwtechnische gebreken voordoen, je de financiering onverhoopt niet rondkrijgt, geen hypotheek met NHG kunt afsluiten of wanneer je geen huisvestigingsvergunning krijgt van de gemeente. Ga na welke ontbindende voorwaarden nuttig zijn voor je. Doe je dit niet, dan kun je na 3 dagen bedenktijd niet meer kosteloos onder de koop uitkomen.
5. Vergeten afspraak te maken bij de notaris
De tijd van een notaris is kostbaar. Vergeet niet om tijdig een afspraak te maken met de notaris. Als koper ben jij daar verantwoordelijk voor. Vergeet je dit of stel je het uit, dan kan het goed zijn dat je niet op tijd kunt passeren met alle gevolgen van dien.
6. Opstalverzekering vergeten af te sluiten voor passeren
Breekt er brand uit of wordt je woning door overstroming onbewoonbaar verklaard? Dan blijf je met lege handen achter wanneer je geen opstalverzekering hebt afgesloten vóórdat je de hypotheek- en/of transportakte samen met de verkopende partij hebt ondertekend in bijzijn van de notaris. Je hebt dan geen geld om een nieuw huis te kopen. Hierdoor kun je geen nieuw huis kopen of je oude huis op laten knappen. Ook is dit een vereiste van de bank.
7. Studieschuld verzwijgen
Met een studieschuld kun je minder lenen. Toch is verzwijgen niet aan te raden. Door te vertellen wat je schuld is, voorkom je dat je een te hoge hypotheek afsluit die je niet kunt dragen.
8. BKR registraties
Met een betalingsachterstand van 2 maanden heb je een negatieve BKR en kun je bij de meeste banken geen hypotheek afsluiten. Maar ook een positieve BKR heeft effect op de hoogte van het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Ga om de tafel zitten met een hypotheekadviseur om na te gaan wat je kunt lenen.
9. Verbouwing niet goed begroot
Om de woning naar wens te maken is naast de hypotheek soms een bouwdepot nodig. Soms valt een verbouwing duurder uit dan gedacht. Is je bouwdepot al leeg en komt er toch nog een factuur binnen die hoger is dan het resterende bedrag, dan zul je dit bedrag uit eigen portemonnee moeten betalen. Schat de verbouwing daarom altijd iets hoger in om dit te voorkomen.
10. Met een roze bril op de woning bekijken
Natuurlijk, het effect van de eerste indruk is heel krachtig. Maar, kijk eens realistisch naar de woning. Vergeet hierbij ook de omgeving niet. Ga naar buiten, loop een rondje door de buurt. Zijn dit de mensen die je graag als buren wil? Is dat speelpleintje voor de deur ’s avonds net zo leuk als overdag? Zijn er scholen in de buurt? En hoe zit het eigenlijk met het verkeer rondom het huis?