Afbeelding

Drie verschillen tussen enkele en duo plisségordijnen

Advertorial

Het plisségordijn is momenteel één van de populairste keuzes op het gebied van raambekleding. Begrijpelijk! Het plisségordijn biedt namelijk veel controle over inkijk en lichtinval. Daarnaast gaan plisségordijnen samen met vrijwel elke woonstijl. Heeft het plisségordijn ook jouw voorkeur? Dan kan je kiezen uit een enkel of een duo plisségordijn. Beide kennen hun eigen unieke pluspunten. Om je te helpen besluiten zetten we alle verschillen voor je op een rij!

Wat is een plisségordijn?

Voor we ingaan op de verschillen, is het goed om te weten wat een plisségordijn überhaupt is. Een plisségordijn bestaat uit gelijkmatig gevouwen stof. Plissé is dan ook de Franse benaming voor ‘opgevouwen’. Het gordijn wordt als een soort harmonica in- en uitgevouwen. Kies je voor een Top Down - Bottom Up uitvoering? Dan kan je het gordijn zowel van boven als beneden ‘uitvouwen’. Hierdoor biedt dit type raambekleding veel controle over inkijk en lichtinval. Wil je nieuwsgierige blikken weren? Maar wel daglicht in huis? Laat het gordijn dan precies op ooghoogte hangen. Tot slot kent het plisségordijn nog een laatste voordeel: De stof en het systeem zijn even breed. Zo komt er weinig tot geen licht langs de zijkanten. Ideaal voor slaapkamers!

Verschillen tussen enkele en duo plisségordijnen

Het grootste verschil tussen enkele en duo plisségordijnen is de hoeveelheid stof. Zoals de naam al suggereert bestaan duo plissés uit een dubbele laag stof. Hierdoor ontstaat een soort honingraatpatroon. Beide varianten kennen hun eigen unieke voordelen. Welke precies? Dat leggen we uit aan de hand van een vijftal kenmerken.

Verduistering

Zowel enkele als duo plisségordijnen zijn verkrijgbaar in een verduisterende stof. Toch kies je in slaapkamers het beste voor duo plissés. Waarom? Bij duo plisségordijnen lopen de bedieningskoorden tussen de twee lagen stof. Bij een enkel plisségordijn is dit niet het geval. In dit geval lopen de koorden door kleine gaatjes in de stof. Door deze gaatjes kan licht naar binnen schijnen. In een slaapkamer is dit niet wenselijk. In een donkere kamer maakt je lichaam namelijk meer melatonine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt.

Isolatie

Zou je graag je vaste lasten omlaag zien gaan? Dan zijn duo plisségordijnen een uitstekende keuze! Tussen de twee lagen stof bevindt zich namelijk stilstaande lucht. Deze luchtlaag werkt als een soort barrière. ‘s Zomers houdt deze barrière de hitte tegen en ‘s winters de kou. Einde hoge stookkosten en energieslurpende airco dus! Dat is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Twee vliegen in één klap dus!

Smaak

Zoek je raambekleding voor een plek waar verduistering geen grote rol speelt? Zoals de woonkamer of keuken? En heb je al goede isolatie? Dankzij dubbel glas en buitenzonwering bijvoorbeeld? Dan is jouw persoonlijke smaak doorslaggevend. De één vindt duo plissés mooier terwijl de ander meer gecharmeerd is van enkele plissés. Ook de stofkeuze kan hierbij een rol spelen. In principe heb je meer opties wanneer je kiest voor een duo plisségordijn. Toch kan het zijn dat een bepaalde stof alleen verkrijgbaar is als enkel plisségordijn. Zo is het Verano plisségordijn beschikbaar in een linnenlook stof.

Kortom; Is verduistering belangrijk voor jou? Kies dan voor duo plisségordijnen. Hetzelfde geldt voor isolatiewaarde. Hecht je niet veel waarde aan deze eigenschappen? Baseer je keuze dan op jouw persoonlijke voorkeur.

Voorproefje van het DiemerNieuws? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief